Най-доброто попълнение на Клоп? Как Ливърпул намери рецептата за успех

...
Най-доброто попълнение на Клоп? Как Ливърпул намери рецептата за успех
Коментари Харесай

Диетоложката на Ливърпул: храненето на футболистите е част от победата

Най-доброто попълнение на Клоп? Как Ливърпул откри рецептата за триумф с „ трансформиращо “ предопределение от Байерн Мюнхен

Източник на фотографията: liverpoolfc.com

Преди година, в изявление за Goal, шефът на храненето на алените Мона Немер изясни какъв брой значима е здравословната диета за тима на Юрген Клоп.

Ако попитате Юрген Клоп кои са най-важните назначения, които е направил като управител, има огромен късмет да спомене името на Мона Немер измежду първите пет.

За тези, които не знаят, Немер е началник на храненето в Ливърпул. Изключително известна и извънмерно уважавана, тя е, по думите на Клоп, „ трансформираща фигура за професионалния футбол “ и „ един от най-важните членове на тима “.

Играчите на Юрген я обожават и без митинг се доверяват на рекомендациите ѝ

„ Мона и готвачите изиграха огромна роля за нашия триумф “, споделя Върджил ван Дайк. Джо Гомес споделя, че Немер и нейният екип „ изцяло са развили “ разбирането му за това какво и по кое време да яде. „ Мона прави невероятна работа “, прибавя Анди Робъртсън. „ Тя е изключителна! ”

Немер работи във футбола от 2009 година Тя беше готвач и диетолог за немския юношески тим в продължение на четири години и прекара три като началник на храненето в Байерн Мюнхен, работейки дружно с Пеп Гуардиола. Мона се причисли към Ливърпул през 2016 година, откакто Клоп получи серия от блестящи рекомендации, дадени му от контакти в Бундеслигата.

„ Важността на храненето за професионалните спортисти ставаше все по-очевидна и аз желаех най-хубавото за Ливърпул “, сподели той. „ Попитах играчи, треньори и мениджъри от цялостен ​​свят и измежду все едно и също име се появяваше: Мона! “

Работата на Немер беше грандиозна

Oсновно преразглеждане на целия метод на Ливърпул към храненето. Тя се причисли към тима на алените в предсезонния подготвителен лагер в Пало Алто, Калифорния, и си спомня, че по това време се е чувствала много нервна, тревожна и напрегнат.

„ Пътувах повече от два или три дни и пристигах преди играчите “, споделя тя пред Goal, по време на представянето на новата си книга „ A Taste of the Liverpool Way “, чиито увод е написан от Клоп.

„ Когато се пробвате да измененията храненето на хората, би трябвало да сте много безапелационни и да извършите както би трябвало това, което би трябвало да бъде направено. Имате единствено един късмет и това постоянно е първият късмет, който е и финален.

Вложих доста сила и непрестанно мислех по какъв начин да ги впечатля. И не просто да ги впечатля един път, а да печеля доверието им в дълготраен проект. Храненето има доста общо с доверието, тъй като откакто доверието е налице, тогава можете да започнете да изграждате, да променяте и да настройвате. ”

Въздействието й беше мигновено

Тя беше помолила Клоп да не я показва публично на играчите, надявайки се, че нейната работа, бюфетът, който тя ще подготви за тима в хотела, ще приказват сами за себе си.

И тъкмо това стана! В рамките на няколко дни Клоп видя, че играчите прекарват по-дълго време дружно в трапезарията, че се бавят на другите станции, които Немер и нейният екип са основали, заинтригувани и впечатлени от големия набор храни, приготвени особено за тях.

„ Не бях виждал такава атмосфера преди “, сподели Клоп по-късно пред The ​​New York Times. „ Обикновено в предсезонната подготовка играчите ядат толкоз, колкото могат, и толкоз бързо, колкото са в положение. Но те останаха сами да подготвят част от храната, да хапнат и това им хареса. ”

Шест години по-късно въздействието на Немер е на всички места

То се усеща от особено направени, водени от науката хранителни проекти, които всеки състезател би трябвало да следва, до оформлението на столовата в AXA Training Centre.

„ Моята работа е да се уверя, че играчите ядат вярната храна в точното време “, споделя тя. „ Но храненето е освен това от приема на храна. Става въпрос за това по какъв начин се подготвя и показва храната и по какъв начин това въздейства върху нашето здраве и благоденствие. “

Столовата, споделя тя, е „ като пазар “, с избор доста по-голям, в сравнение с бихте намерили в множеството супермаркети

Храните, където е допустимо, са органични и локални, а всички ястия и сосове са прясно приготвени на място.

Създадени са характерни „ LFC предписания “ за неща като самун с мая, доматено суго (сос) и известното измежду „ 21:30 “ – микс от кисело мляко, гранола и горски плодове, което се употребява като вечерна закуска – откъдето идва и името.

Черните дъски са ситуирани из залата, като оферират насоки и напомняния за значимостта на неща като хидратация, витамини, протеини и въглехидрати.

Целта е да се подсигурява, че играчите не просто ядат и пият, само че и се учат

Източник на фотографията: liverpoolfc.com

„ Ние ги научихме “, усмихва се Немер. “Изборът на храна е толкоз живописен и забавен, и по тази причина не може да има неверен избор! ”

По отношение на проектите за хранене, всеки състезател има свои лични

Основават се на четири съществени хранения дневно, само че менюто на Мохамед Салах, да вземем за пример, може да е доста друго от това на или Джордан Хендерсън.

„ Така е с отборния спорт, имаме толкоз доста и разнообразни типове спортисти “, споделя Немер. „ Имаме и разнообразни етноси, телесна комбинация, височина, тегло. Имаме играчи, които играят поредно във всеки един мач, а по-късно имаме и такива, които може би не получават доста минути на мач.

Затова би трябвало да предоставим в действителност индивидуализирана храна, която да е част от подготовката на всеки обособен състезател. ”

Плановете непрестанно се актуализират и поправят

Немер получава ежедневни актуализации от треньорските и медицински отдели на Ливърпул и употребява GPS данни от тренировки, както и метаболитна информация, с цел да може да взима осведомени решения.

Знанието е от основно значение, като играчите се предизвикват да учат, да задават въпроси и сами да вземат решения. Никоя храна не е „ неразрешена “, строго видяно, само че достолепията на „ чистите “ съставки и приготвянето – да вземем за пример приготвянето на пара вместо да се пържи или потреблението на други възможности на млечните артикули – са мощно подчертани.

Някои играчи, като Гомес или Алисон Бекер, се считат за солидни готвачи вкъщи, до момента в който други, като Ван Дайк или Фабиньо, правят оценка кулинарните си умения малко по-ниско. Междувременно Наби Кейта си спомня, че с тъга избегнал кулинарна злополука, когато решил да си подготви риба в тиган.

„ Разсеях се и забравих да прибавя маслото “, смее се халфът от Гвинея. „ Когато отидох да го сложа, всичко пламна. Сега съблюдавам добра отдалеченост, до момента в който сготвям! ”

Личният избор също се предизвиква

Алисон, да вземем за пример, е постоянен хазаин на барбекюта, Ван Дайк е податлив да хапва малко по-често холандско сирене, Клоп обожава Kaserspatzle – немско ядене от сирене и гъста паста, а Нат Филипс реализира триумф, следвайки веганска диета, до момента в който беше чартърен в Щутгарт.

Ливърпул предлага растителна алтернатива с всяко хранене и има имот от 1200 квадратни метра, където се отглеждат необятна гама от плодовете и зеленчуците. Дори на подготвителната площадка има тераса на покрива с място за засаждане на свежи подправки, салатни зеленчуци и горски плодове.

„ Всяка диета има преимущества и дефекти “, прибавя Немер. „ Изборът на растителни протеини е в действителност значим за нас. Нашият метод е постоянно да имаме еластичност и резистентност. Трябва да се пригодим към това, което играчът желае, както и към това, от което се нуждае.

Днес на метода по който се храним се отделя доста повече внимание, в сравнение с преди

Целият свят знае за диетите и храните, както и за евентуалните изгоди и рискове. Всички приказват за това.

Футболът – също. Играчите са любопитни и непредубедени, схващат значимостта на храненето, хидратацията, възобновяване и „ зареждането с гориво “ и това прави работата ми доста по-лесна. ”, усмихва се Мона.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР