Най-доброто от планинарското и екстремно кино е в Пловдив. Панорама

...
Най-доброто от планинарското и екстремно кино е в Пловдив. Панорама
Коментари Харесай

Партия покер на Лхотце и изкусителят К-2 за пловдивчани

Най-доброто от планинарското и рисково кино е в Пловдив. Панорама на планинарското и рисково кино в Lucky Дом на киното предлага най-хубавото от международната кинокултура на тази тема. Програмата е специфична селекция от Международния Банскофилмфест - единствения в този формат кинофестивал за планинарско и рисково кино в България. Събитието е част от пътуващото кино на Банскофилмфест.

От 18.30 часа на 4 юни пловдивчани ще видят кино лентата „ Да си спомним за Стойчо Стойчев “ на Николай Йотов и Иво Йотов. Върху фрагментите от две яхтени експедиции – до Новоросийск в Черно море и до Малта в Средиземно море, са вплетени мемоари за строителството на яхта „ Хоро “ и живота на Стойчо Стойчев, основател на клуб „ Пътешественик “, публицист, леководолаз, оставил ярка следа у десетки свои почитатели.

Във кино лентата „ Дивата Ара ” аржентинецът Мартин Кампои Гарсия показва последната дива река на Пиренеите. Търсачът на завършения, байкър и кино изпълнител Мартин се качва на велосипеда си в затънтеното селце Сан Николас де Бухаруельо. Така стартира връзката му с реката, планината и хората. На крайбрежията той се сблъсква със спортни провокации, намира нови другари. Там се влюбва в дамата на живота си – през днешния ден негов сътрудник в приключенията, и основава семейство в Болтена. Всичко това – на крайбрежията на Ара. “Дивата Ара ” е освен филм за планинското колоездене, само че и за хората, обитаващи тези планини и за битката им да оцелеят. И за сбъдването на фантазията на един човек, който поддържа връзка със света, яхнал велосипеда си.

„ Партия покер на Лхотце “ на Войчиех Кукучка е трогателен роман за опитите за нанагорнище по популярната Южна стена на Лхотце, която Меснер през 80-те години на предишния век назовава “Стена ХХI век ”. Разказът е от гледната точка на сина на Йежи Кукучка – Войчиех. Във кино лентата за употребявани фрагменти, документиращи експедицията досега, в който настава нещастието, лишила живота на Йежи Кукучка. На 18 септември 1987 година Кукучка става вторият човек в света, след Райнхолд Меснер, който изкачва всички 14 осемхилядници. В алпийските среди Кукучка е считан за един от най-хубавите височинни алпинисти за всички времена.

Той изкачва всички 14 върха с височина над 8000 метра за по-малко от 8 години (периодът за който Райнхолд Меснер ги изкачва е 16 години), достижение, ненадминато и до момента. В рамките на този интервал Кукучка прокарва 10 нови маршрута и изкачва четири върха през зимата. Той е част от елитната група на полските хималайски алпинисти, профилирана в зимните изкачвания.

Юрек, както го назовават приятелите му, умира при опит да изкачи неизкачваната до тогава Южна стена на Лхотце в Непал на 24 октомври 1989 година На височина 8200 метра, въжето, което употребява Кукучка (6 милиметрово, купено втора употреба от пазар в Катманду) се къса, Кукучка пада и умира в пропастите на Южната стена.

Финалът на Панорамата е „ Изкусителят К-2 ” на Дейв Олсън - филм за приключенията и заплахите, които чакат алпинистите при опита им за нанагорнище на К-2 – един от най-привлекателните, само че и най-трудните върхове. Участват световноизвестни алпинисти, като Фабрицио Дзангрили и Герлинде Калтенбрунер, носителка на премията “Изследовател на годината’ 2012 ” на “National Geographic ” за изкачването й на всичките 14 основни осемхилядника без потребление на О2 и височинни носачи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР