Най-доброто ни представяне е 17-о място (от 42 отбора) на

...
Най-доброто ни представяне е 17-о място (от 42 отбора) на
Коментари Харесай

Марина Янева: Вярваме, че кърлингът в България има бъдеще


Най-доброто ни показване е 17-о място (от 42 отбора) на Световното състезание за смесени двойки, което се организира в Карлщад през 2016 година Тогава постигнахме победа и над тима на Швейцария, който е един от най-хубавите в света.

Това сподели в изявление за БГНЕС Марина Янева от Националния тим на България по кърлинг. Шампион сигурно се става с доста твърдоглав труд, само че класирането ни тогава беше огромна изненада, тъй като въпреки съотборникът ми Рето Зайлер да има дълголетен опит в кърлинга, за мен това беше първи огромен конгрес и едвам второ съревнование. Знаехме, че ще е мъчно и в действителност беше, само че дадохме всичко от себе си. Затова мога да настоявам, че когато има отборна игра и всичко се прави с готовност, нещата се случват по допустимо най-хубавия метод, уверена е Марина.

Тя показа че пристрастеността й към кърлинга е пристигнала през 2010 година по време на Олимпиадата във Ванкувър. „ Забавното е, че тогава гледах този спорт за пръв път. Беше обич от пръв взор и доста скоро не ми беше задоволително единствено да виждам мачове по малкия екран, тъй като желаех да играя. Поинтересувах се дали има кърлинг в България, открих контакти, попитах мога ли да упражнявам, и... започнах ”, описа Марина.

На въпроса може ли всеки да практикува кърлинг, майтапят се, че дамите, които го практикуват, по-добре чистят у дома, Марина се засмя и отговори, че не е чувала това до момента, само че нееднократно другари са я канили да потренира в техните домове.

„ Хубавото на кърлинга е, че няма възрастови ограничавания и може да се практикува от всеки. Аз самата започнах много по-късно от останалите кърлинг състезатели. Разбира се, постоянно е по-добре да се стартира от рано. Ето за какво Българската федерацията по кърлинг има упоритостта да направи детско-юношеска школа. Ако приготвяме състезатели от по-ранна възраст, то сигурно ще имаме все по-добри достижения и доста мотиви за наслада. В децата е бъдещето и всички се надяваме това да се случи, изрази вяра Марина.

Тя показа, че сега се възвръща след интервенция на дискова херния на шията. „ Травмата не е от кърлинга. Оказа се, че съм я имала от години, само че рухване по време на съревнование утежни положението ми. Направих интервенцията през юни и към този момент съм доста по-добре ”, показа още тя.

Марина се състезава в дисциплината смесени двойки. „ Мой съотборник е Рето Зайлер, който е швейцарец, само че се състезава за България. Със основаването на тима ни през 2015 година той се зае и със задачата да бъде мой треньор. Буквално започнахме от нулата. От него научих доста и съм му извънредно признателна за напъните, препоръките и търпението му да направи от мен играч ”, означи Марина.
 Най-доброто ни показване е 17-о място (от 42 отбора) на Световното състезание за смесени двойки. Най-доброто ни показване е 17-о място (от 42 отбора) на Световното състезание за смесени двойки. / БГНЕС
Тя показа и за проблемите, които съпътстват един играч по кърлинг: „ На първо място огромен проблем е неналичието на подобаващи условия за осъществяване на тренировки. В България няма зала за кърлинг, а това доста затруднява нашата работа. В Зимния замък изискванията са невъзможни за този спорт - пързалката е неравна, а от тавана тече вода. За да се подготвим за съревнование се постанова да упражняваме в чужбина. Това е обвързвано с финансиране, каквото от страна на страната липсва - бюджетът за кърлинг за 2018 година е 0.00 лева От управлението на федерацията вършат всичко допустимо, с цел да съществува кърлинг в България. Вложили са и доста персонални средства в това начинание, за което заслужават възторженостти ”.

„ Въпреки компликациите ние продължаваме да се борим и да имаме вяра, че кърлингът в България има бъдеще. В програмата за 2018 година са заложени участия на Европейско състезание, което ще се организира през април в Хърватия и Световно състезание за смесени тимове, което ще бъде през септември в Норвегия. В умозаключение желая да пожелая на всички българи радостни празници и религия, че хубавото следва ”, пожела топло Марина. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР