Най-добрият вариант за съкратеното съдебно производство е то да се

...
Най-добрият вариант за съкратеното съдебно производство е то да се
Коментари Харесай

Омбудсманът: Съкратеното производство да се премахне за ограничен кръг престъпления

Най-добрият вид за съкратеното правосъдно произвеждане е то да се отстрани за доста стеснен кръг закононарушения, счита омбудсманът доцент доктор Диана Ковачева. 
" Става въпрос за умишлените убийства, които шокират със своята свирепост, осъществени са по изключително непосилен за жертвата метод и се санкционират с най-тежките санкции, каквито са пожизнен затвор без право на подмяна и пожизнен затвор. "
Ковачева прикани дебата да не се политизира и да не се прибързва с ремонти в Наказателно-процесуален кодекс.
" Наистина съкратеното правосъдно разследване е потребен институт, то не трябва да се отстранява напълно никога, тъй като в противоположен случай ще се върнем към обстановката, в която бавното правораздаване е преобладаващо и хората ще стартират да се оплакват от това, че делата им се влачат с години. Ние сме били в тази обстановка преди ", добави още тя в ефира на Българска национална телевизия.
За условното предварително освобождение Ковачева сподели, че в сходна обстановка би трябвало да се преценя с изключение на дали се е поправил причинителят, дали е бил и задоволително осъден.
" Все отново е значимо да напомним, че би трябвало да се пази престижът и независимостта на съда, тъй като това е най-важната гаранция за правдивост ", добави още тя.
По разногласието за това дали първите три дни от болничните да спрат да се заплащат от работодателя, омбудсманът прикани да се вземе решение като не се не помнят правата на жителите.
" По този метод се засягат техни конституционни права. Работниците и чиновниците заплащат своите осигуровки, внасят ги в Национален осигурителен институт, а най-после се оказва, че тогава, когато са обезпечени за разнообразни обществени опасности, те на процедура не могат да получат компенсацията, което замества изгубените работни дни ", изясни тя.
Ковачева сподели, че не вижда по какъв метод неплащането на болничните ще ограничи издаването на подправени болнични. Тя добави, че в първите дни от болничните по принцип има потребност от най-голяма поддръжка за болните.
" Когато има подправени болнични всички са ощетени - страната, самите работещи и работодатели. За това би трябвало да се търси решение, само че то не трябва да е за сметка на правата на хората, които работят, тъй като те в действителност заслужават да бъдат обезщетени ", сподели още лекар Ковачева.
Още по тематиката с подправените болнични и позицията на омбудсмана четете в тази публикация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР