Най-добрият вариант за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) е

...
Най-добрият вариант за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) е
Коментари Харесай

Догодина увеличението на пенсиите ще е по-ниско от тазгодишното

Най-добрият вид за установяване на минималната работна заплата (МРЗ) е да има консенсус сред синдикати и работодатели.  Те за жалост са на диаметрално противоположни отзиви. Има и инструкция на Европейски Съюз за транспониране, с цел да може МРЗ да е съответна, само че не върви процесът по най-хубавия метод.

Това сподели в изявление пред БНР министърът на МТСП Ивайло Иванов за МРЗ от 1077 лева от 1 януари 2025 година

Той е срещнал с разбора на министъра на финансите и разяснява, че МРЗ е нормативно избрана с измененията от Народно събрание.

" В КТ е записано, че е 50% от брутната междинна работна заплата. Върви разискването и ще бъде импортирана в Тристранен съвет и прегледана от Министерски съвет. МРЗ е значимо нещо и е единственият инструмент на държавното управление да въздейства върху приходите на жителите ", изясни общественият министър.

Той изрично не приема обвиняванията, че страната е абдикирала:

" Лесно е страната да транспонира директивата на Европейски Съюз, да напише едни текстове и те да се гласоподават от Народно събрание, само че считаме и моето персонално мнение е, че би трябвало да стане в консенсус със синдикати и работодатели, с цел да може общественият разговор, който е най-важното в тази инструкция да е преди всичко, а не самият размер на МРЗ. "

Според него член 244 от КТ за автоматизирания режим на повишаване на МРЗ не е най-хубавият, тъй като:

" При него не можем да използван изцяло и транспонираме директивата и не дава отговор напълно на нея. Има съществени неща -  4, общо ниво, издръжката за живот, покупателната дарба и развиването на националната продуктивност. Като се заложат, като критерии ще докара до един размер, а в случай че е 50% от междинната работна заплата (СРЗ) е цел. "

Министърът разяснява и обществените заплащания, който през 2025 година ще са със 760 млн. лева повече от 2024 година, заложени са в бюджета 3,620 милиарда за идната година. Министърът уточни, че СРЗ за второто тримесечие на 2024 година е 2296 лева, за другите региони е друга, а най-висока е в София и това е разбираемо.

" В София тя е съизмерима с развити страни в Европейски Съюз ", установи Ивайло Иванов.

Той удостовери, че нарастването на пенсиите през 2025 година ще е по-ниско от тазгодишното, " тъй като инфлацията понижава ".

Той разяснява и трите стълба на пенсионната система у нас и е безапелационен, че това е най-хубавият модел.

" Няма идеални разновидности, по тази причина се прави разбор, привлекли сме синдикатите и научни служащи. Излезе отчетът на Национален осигурителен институт и там ще се видят множеството моменти за недостиг е в системата, с цел да се оправят, само че не би трябвало да се мисли за промяна на модела ", изясни общественият министър.

За ниските пенсии от частен пенсионен фонд (ЧПФ), той изясни:

" Това сега е по този начин, тъй като в ЧПФ първите лица са внасяли осигуровки едвам 20 години, сега,  в който през 2037 година се извърши и 40 години внасят в ЧПФ, едвам тогава ще можем да дадем точна оценка и тогава в действителност ще се получи втора пенсия. За страдание сега лицата, които се пенсионират, тяхното присъединяване в ЧПФ е прекомерно малко и по тази причина не се получава този резултат, който всички чакаме ".

Министър Иванов съобщи, че не разисква вид за 70 години пенсионна възраст, имало няколко страни с предложение 67 години, само че в България за всички да бъде 65-годишна възраст до 2037 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР