Най-добрият ни тенисист показа класа на корта в първия си

...
Най-добрият ни тенисист показа класа на корта в първия си
Коментари Харесай

Григор Димитров подчини Мъри и започна успешно годината

Най-добрият ни тенисист сподели класа на корта в първия си мач за 2023 година.

Първата ракета на България в мъжкия тенис Григор Димитров обърна британеца Анди Мъри с 2:1 сета и стартира сполучливо новия сезон. На шампионата в Бризбън от сериите АТP 250, българинът загуби първия сет с 4:6, а по-късно изравни сетовете след 7:5 във втория, а след 6:2 в третия справедливо продължи напред, написа Sportal.bg.

Димитров е подложен под номер 2 в схемата и ще играе във втория кръг с спечелилия от двойката сред германеца Даниел Алтмайер и австралиеца Ли Ту. Българинът е и последният притежател на купата в Бризбън, като това стана през 2017 година, след което шампионатът изпадна от календара на АТP за няколко сезона. Интересното е, че Мъри, който има два трофея от Бризбън (2012, 2013) беше единственият различен тенисист, който е печелил шампионата.

Григор изцяло справедливо завоюва, като несъмнено показва доста по-добра физическа подготовка и след четири следващи пробива при сервиране на Мъри сред края на втория сет и началото на третия сет си подсигурява триумфа. Българинът обаче не завоюва чак толкоз елементарно, защото съществено се затрудни в първата част на мача, когато не посрещаше добре топката и даже загуби първия сет при негово сервиране.

Двубоят вървеше гейм за гейм, като и двамата си взимаха сервирането до 5:4 в интерес на Мъри, само че когато Григор трябваше да сервира за оставане в сета не се оправи добре, допускайки непредизвикани неточности и пробив, а с това и закъснение в сетовете.

Вторият сет се движеше сходно на първия, до момента в който родната звезда проби за 5:4, само че по-късно не съумя да приключи своето подаване, с цел да изравни сетовете, допускайки мигновен пробив за 5:5. За наслада той още веднъж взе преимущество при сервирането на шотландеца и получи втора поредна опция да изравни сетовете при негов сервис и 6:5 в негова изгода. Последва сложен гейм, който хасковлията съумя да измъкне, макар че губеше с 30:40 и със разкъсан кордаж на мрежата на своята ракета, съумя изравни.

Третият сет започва стремително за Гришо, който направи трети следващ пробив, като този път шотландецът даже не съумя да вземе точка при своето сервиране. Българинът взе стремително своето подаване, а по-късно много бързо взе и четвърто следващо подаване на Мъри, с цел да усили преднината си на 3:0. Много по-свежият българин взе идващото си подаване и резултатът набъбна на 4:0.

Анди Мъри обаче откри сили и спря пробивите на българина, като справедливо взе своето подаване и понижи резултата на 1:4. При най-хубавото си разиграване в третия сет Мъри поведе при сервирането на Гришо, само че родната ракета с лекост взе подаването си по-късно и остана на гейм от успеха. Шотландецът, който очевидно бе доста изтощен, обаче сподели класа и заслужи да остане в мача. Така при 5:2 Григор имаше сервиране, което да го прати във втори кръг. Той приключи безапелационно с ас и реализира победа №5 в своята кариера против Мъри от 13 мача сред тях.

От 2016 година насам Димитров и Мъри бяха играли единствено един път между тях. Това се случи тази година на Откритото състезание на Съединени американски щати, когато българинът се наложи в три сета.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР