Най-добрият български тенисист Григор Димитров заяви, че е далеч от

...
Най-добрият български тенисист Григор Димитров заяви, че е далеч от
Коментари Харесай

Джокович в София: Ние сме български и сръбски братя

Най-добрият български тенисист Григор Димитров съобщи, че е надалеч от прощаване с тениса и с българската аудитория и чака с неспокойствие демонстративния мач с една от международните спортни звезди, легенда на тениса и олимпийски първенец от Париж 2024 година Новак Джокович. Двамата дадоха взаимна конференция, макар че в началото беше оповестено, че с медиите ще се срещне единствено Димитров. Те споделиха, че приятелството им и благотворителната идея са довели до мача през днешния ден. Срещата е довечера в " Арена София ". 

" Удоволствие е да бъда тук за повторно. През 2012 година беше за друга идея, в този момент е за тенис. Ние сме другари с Григор, дълги години сме в тениса. Преди четири години той пристигна в Белград да играе и в този момент се договорихме да бъдем тук. Радвам се, че мога да оказа помощ на неговата фондация, на неговите самодейност. Играли сме доста пъти, почитам го. Сърбия и България имаме общи обичаи и просвета и ми е доста драго да бъда тук. Ние сме български и сръбски братя. Играли сме доста на терена, разбираме на всевъзможни езици - български, сръбски и британски. Не знам какъв брой още ще играя професионално и съм благополучен, че съм тук да играя с Григор, който е доста сполучлив тенисист. Пожелавам на България да има добър тенис и добър спорт.Не поддържам единствено България, а и Григор Димитров, неговото семейство и фондация ", стартира Джокович, представен от Българска телеграфна агенция.

Джокович разяснява на какво се дължи дългата му и извънредно сполучлива кариера.
 Снимка Българска телеграфна агенция
" Става дума за отдаденост и работа. Умът и тялото би трябвало да бъдат на най-високото равнище, с цел да си на върха на тениса. Много детайли се състоят от постоянството. Чувствам, че формулата е нещо сред това да осъзнаеш какво тъкмо тялото желае и какво би трябвало да правиш, с цел да си предан оптимално на това, което правиш. На 37 години премислям най-много към програмата си, с цел да преценям на кои шампионати да покажа най-хубавия си тенисист ", сподели още сърбинът.
Джокович: Трябва да се адаптираш от самото начало
" Много играчи са правили история в спорта, в който има огромна конкуренция. Трябва да се адаптираш от самото начало. Тялото страда доста, когато сменяш настилката на корта, закрити и открити, часовата зона и други. Нивото ни би трябвало да бъде доста положително допустимо най-дълго време. Наистина би трябвало да бъдеш на 100 % предан на това, което правиш. Тенисът е самостоятелен спорт, няма кой да заеме мястото ти. Тенисът е хубав спорт, в който имаш доста провокации като млади тенисисти, които да те изместят ", добави той.

Той изясни, че няма дълготрайни проекти за кариерата си и желае да отдели повече време за фамилията си.

" Имахме вечеря предходната вечер. Казах на моя щаб, че за пръв в кариерата си нямам дълготраен проект. Ще играя тук и в Китай, след което в Саудитска Арабия, по-късно не знам. Ще видя по какъв начин ще се усещам. Семейството е доста значимо за мен, а аз не извозвам доста време с тях от доста години. Моята специалност е такава, че не съм у дома и пътувам доста. Водя се от върховете и резултатите също, само че би трябвало да дам приоритет на някои надпревари пред други ", сподели един от най-успешните тенисисти в историята.
" Аз съм това, което съм. Знам какво е неповторимо балканско ДНК "
" Аз съм това, което съм. Знам от къде пристигам, знам какво е неповторимото балканско ДНК. Имаме дух на войни, той е заложен в нас. Ние сме доста буйни хора, само че всеки прави неточности. Понякога сме повече темпераментни, в сравнение с би трябвало. Аз обичам живота, прочувствен съм, а това е нещо, което имаме всички балканци. Ние се разбираме, без да приказваме на общ език. Български и сръбски са близки езици ", добави той.

Джокович се надява да изиграе още мачове с Григор Димитров, с цел да радват публиката.

" Винаги съм приветствал Григор Димитров да пристигна в Белград. Независимо дали ще ми пристигна на посетители просто или ще играем мач. Надявам се да играем най-малко още един мач. Дано да бъде следващата година или някоя последваща. Не е елементарно да намерим време в графиците си, тъй като са доста разнообразни. Никой не знае какво ще се случи. Двамата доста обичаме да играем и да радваме хората. Винаги съм желал календарът да бъде друг, с цел да имаме време за неофициални мачове. Защо пък да не създадем тур на Балканите ", приключи сърбинът.
Григор Димитров: Далеч съм от всякакво прощаване
" Вече толкоз години съм в тура и желая да дам освен това от себе си за децата в неравностойно състояние. Още от дребен одобрявам тези неща надълбоко в сърцето си. Двамата се събрахме да поговорим за това нещо. Даваме една огромна част от себе си за фондациите, които имаме. Искам да оказвам помощ и да давам част от опита си, с цел да е по-лесно и за дребните. Надявам се да бъде началото на една хубава идея ", стартира Димитров, представен от Българска телеграфна агенция.

Запитан дали срещата довечера е официално прощаване с българската аудитория Димитров отговори:

" Не, още съм надалеч от всякакво прощаване. Това е освен това. През годините всеки състезател си има негови цели и ги гони. Аз не съм друг, такива са събитията. Нека гледаме напред, дано мислим положително, дано от този мотив да чакаме да се случи освен това ".

Григор увери, че към този момент си усещам по-добре, откакто поради контузия се наложи да приключи присъединяване си на Откритото състезание на Съединени американски щати по тенис.

" Със сигурност съм към този момент по-добре. Липса на шанс имах в последните два шампионата от Големия шлем, имах проблеми с тялото, само че това е спортът. Сега ми предстоят още 4-5 шампионати. Още не знам както ще се случи с тялото ми, тъй като в Ню Йорк бях оптимално квалифициран. Много мачове ми се събраха и това е композиция от всичко. Напрежението също отдава огромно значение ", изясни той.
 Снимка Българска телеграфна агенция

За него е доста особено, че ще играе с Джокович пред родна аудитория.

" Не може да се съпостави с нищо, че той пристигна тук. Този мач не е за мен, а за цяла България! Искрено се вълнувам, доста е особено и с неспокойствие до чакам. Винаги съм желал тук да има тенис на международното равнище, само че това той да пристигна в София - желая да е за всички нас, за всички почитатели на спорта. Все отново имаме Новак, който е най-, най-хубавият. Това е един от най-важните ми моменти като българин.

" Новак също има фондация от няколко години, изчаквахме верния миг. Бяхме в диалози от много време, само че трябваше да има прозорец, с цел да сме свободни и двамата. Сега всичко е по проект и може да се насладим на този миг ", продължи той.

Димитров няколко пъти повтори какъв брой е очаквал този мач и какъв брой е разчувствуван:

" В последната седмица бях фокусиран да се усещам добре здравословно, тъй като против Новак това ще ми би трябвало. Двамата се вълнуваме. Не е елементарно, когато играеш подобен тип мач. Искаме да покажем най-хубавото от себе си и доста положителни разигравания за публиката. "

Григор Димитров е играл доста пъти против Джокович, само че сподели, че доста повече поуки си е взел от загубата на " Уимбълдън " през 2014 година, в сравнение с от успеха му на шампионата от сериите " Мастърс " в Мадрид 2013-а, който е единственият му триумф в 13 мача.

" Може би мачът на " Уимбълдън " ме научи повече, в сравнение с успеха в Мадрид, която бе доста сладка. Имах сетболи в четвъртия сет на " Уимбълдън " и в никакъв случай няма да го не помни. Имах потребност 2-3 седмици да се възстановя душевен от този мач. След него започнах да разбирам други неща за тениса, оказа помощ ми да разбирам други неща - по какъв начин да играя с тенисисти от ранга на Новак. Това е един от мачовете, които стоят най-вече в съзнанието ми ", напомни си той.
" Тенисът не е спринт, а маратон "
" Постоянна работа, доста съм твърдоглав. Дори когато имах тежки моменти в и отвън спорта, в никакъв случай не спирах. Тенисът не е спринт, а маратон. Новак продължава след 20-ата си година да играем, аз съм още в 16-ата си. Когато започнах да упражнявам, знаех, че съм на доста по-високо равнище. Титлата в Бризбейн ми даде добър старт, по-късно бе постоянството. Когато имаш положителни резултати и класирането за ранглистата си идва. Трябва да съм добре, с цел да давам най-хубавото от себе си на всеки шампионат “, изясни още той за наличието си и триумфите си в огромния тенис.

Григор Димитров ще взе участие на " Лейвър къп " тази седмица, а по-късно в Пекин и Шанхай.

" Трябва да внимавам с натоварванията. Ако всичко върви добре, ще продължа да играя и задачата е Торино в края на годината ", сподели той.

Обясни още и че задачата му е да бъде в осмицата за годината като добави, че това може да стане единствено с неизменност.

" Не желая да отивам в тази посока и не желая да си сътворявам непотребен стрес. Искам да бъда спокоен на корта и резултатите ще дойдат. С или без Торино, тази година е една от най-успешните ми откъм неизменност и мачове. Това ми дава цели за бъдеще - да стартира идната по-добре и да имам повече триумфи. Гледам шампионат за шампионат и дано да забележим какво ще стане ", приключи Димитров.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР