Най-добрият български тенисист Григор Димитров и носителят на 24 титли

...
Най-добрият български тенисист Григор Димитров и носителят на 24 титли
Коментари Харесай

Димитров и Джокович сътвориха епично шоу в София, изненадващ герой спечели мача за българина

Най-добрият български тенисист Григор Димитров и носителят на 24 трофеи от " Големия шлем " Новак Джокович сътвориха ужасно представление в " Арена София ". Българинът завоюва демонстративния дуел с 6:4, 2:6, 10:6 в мача, който приключи със супертайбрек до 10 точки. Интересното е, че Григор не беше индивидът, който завоюва последната точка за себе си в мача, като вместо това той даде ракетата на едно от децата, които подават топки. Левичарят блесна с чудесни удари против великия сърбин и постави точка на разногласието с уинър от форхенд за 10:6.
Прочетете още
Естествено, първите два сета минаха с повече атрактивни осъществявания, като Ноле бе в непрекъснат контакт с публиката и правеше шоу. Гришо навакса ранен пробив и след това обърна сета за 6:4, а по-късно Джокович се разсъни и сграбчи втората част с 2:6. В шампионския тайбрек и двамата поставиха всички старания да завоюват мача, като Гришо отново съумя да се върне от губеща позиция. 

Всички средства от мача отиват за благотворителна цел във фондацията на Григор Димитров.

Началото на спектакъла, несъмнено, стартира още преди излизането на двамата тенисисти. На корта бе изобразено особено светлинно шоу, което в границите на няколко минути забавляваше феновете по трибуните на цялостната " Арена София ". Веднага след края му Димитров и Джокович излязоха на корта под бурните овации на публиката, написа Sportal.bg.

ПЪРВИ СЕТ:

Двубоят стартира със сервис-гейм на Димитров, като след кратковременно разиграване той завоюва първата точка в срещата след непредизвикана неточност от страна на Джокович. Григор показва и солидния си сервис за 30:0, а по-късно Димитров изкара един форхенд малко в навън, при което се пошегува със съдията на линията. И двамата бяха усмихнати на старта на срещата, като още в първия гейм се стигна до дюс, откакто Димитров пропиля два геймбола. Все отново българинът не се поддаде на напрежението и поведе с 1:0.

Джокович не смяташе да дава изключително сериозен късмет на своя противник и на бърза ръка завоюва първите две точки във втория гейм от мача. Григор обаче го размина по страховит метод на мрежата, само че по-късно един от слайсовете му излетя в навън и Ноле получи два геймбола при 40:15. В последна сметка резултатът бе подравнен при 1:1.

Третият гейм стартира ослепително за публиката, откакто Джокович осъществя превъзходен минаващ удар в резултат на неособено мощен смаш от Григор на мрежата. Веднага след извоюваната точка сърбинът сподели въодушевление и стартира да танцува. Гришо отговори със супер сервис, само че по-късно не можа да вкара къса топка и по този начин се стигна до обстановка 15:30 в интерес на Джокович. Световният №10 още веднъж се поколеба на мрежата и " подари " две точки за пробив на носителя на 24 трофеи от " Големия шлем ". Забавлението продължи с добър сервис на българина, който бе отсъден навън. Самият Джокович обаче взе топката и собственоръчно имитира " ястребово око ", с цел да покаже, че топката е паднала на линията - 30:40. Гришо още веднъж имаше шанс с линията, изненадвайки Джокович с сполучливо воле в границите на корта, с цел да изравни при 40:40. Българинът на няколко пъти поглеждаше нагоре към светлините на корта, което предполагаше, че осветлението не е изключително положително. Аргумент за това бяха двете следващи двойни неточности, които Димитров направи - 1:2.

Джокович се опита да изненада Григор с ранна офанзива към мрежата, само че българският тенисист разчете дейностите му и пласира подла топка в полето на съперника си, карайки го да направи неточност. След това международният №4 още веднъж сбърка, само че се поправи със мощен сервис, с цел да избави първата точка за пробив на Гришо. Все отново първата ни ракета върна пробива по най-бързия метод, откакто Джокович направи нова непредизвикана неточност - 2:2.

99-кратният първенец в ATP тура завоюва най-дългото разиграване в мача, с цел да изравни при 15:15 в идващия сервис-гейм на Димитров. Димитров обаче нямаше повече проблеми до края на гейма, а черешката на тортата бе майсторско воле, което не даде никакъв късмет на Джокович да го върне в полето на противника си - 3:2 в интерес на Григор.

Организаторите позволиха казуса с осветлението, като включиха повече лампи на корта. Това като че ли повлия и върху представянето на сервиращия, като Джокович в границите на секунди си завоюва преднина от 40:0 и без никакви компликации изравни при 3:3.

Ноле върна чудесни удари от страна на Димитров, само че в последна сметка позволи неточност на мрежата и това докара до задатък от 30:0 в интерес на българския тенисист. Гришо записа и още един ас на сметката си, а по-късно двамата се надлъгваха на мрежата, като точката отиде в интерес на Ноле. Великият сърбин опита да заложи на силата си, само че форхендът му отлетя в навън и Димитров още веднъж взе гейм задатък в първия сет при 4:3.

Преди осмия гейм публиката направи известната " мексиканска вълна " в залата. Частта стартира с сполучлив драйв бекхенд от главната линия на Димитров, който завоюва първата точка за 0:15. Веднага по-късно двамата направиха обичайна за такива демонстративни мачове замяна на волета на мрежата, като Джокович не можа да трансферира мрежата при последния си удар и точката отиде при Димитров - 0:30. Сърбинът не можа да повярва на пропуща си и падна на колене, а по-късно той предложения едно от децата да вземе ракетата му и да изиграе една точка против 10-ия в международната класация. Връщайки се към мача, Ноле изригна с мощен форхенд по правата за 15:30, а по-късно шоуто продължи с несполучлив " хотдог " на Димитров - 30:30. Джокович дръпна с 40:30, а откакто вкара сервис изпод, съумя да изравни още веднъж за 4:4.

Григор още веднъж не разреши на Джокович да му прави втори пробив в мача и много бързо завоюва идващия си гейм - 5:4. Родният ни тенисист съумя да затрудни великия си противник в идващия гейм, в който се стигна до задатък от 15:30 в интерес на Гришо. Ноле изравни, само че по-късно чудесна къса топка не остави отговор на сърбина, с цел да му донесе сетбол. Първият сет отиде в интерес на Григор след страховит форхенд по диагонала - 6:4.

ВТОРИ СЕТ:

Димитров продължаваше да води разиграванията и при започване на втория сет, като съумя да си завоюва преднина от 30:15. Впоследствие българският тенисист си подсигурява и два геймбола и въпреки че изпусна първия, съумя да грабне втората си опция, с цел да поведе с 1:0 във втората част.

Вторият гейм започва с извънредно отиграване на Димитров, който съумя да завоюва откриващото разиграване с удар с тил към корта. Джокович си завоюва преимущество в гейма, само че след двойна неточност резултатът бе подравнен при 30:30. Гришо обаче не можа да вкара ретура си на втория сервис на противника и по този начин Ноле получи геймбол. Втори следващ ретур в навън докара до 1:1 в геймовете.

Сега пък Димитров и едно от момчетата, които подават топките, си размениха функциите. Момчето направи две разигравания против легендата на международния тенис, само че не можа да му вземе точка. При идващия сервис-гейм на Гришо пък още при първото му подаване ракетата му излетя от ръката и стигна чак до мрежата. С течение на гейма Джокович си обезпечи преднина при 15:30, само че хубава офанзива на Григор докара до тъждество при 30:30. Сега пък пристигна ред на Джокович да прави опит за " хотдог ", само че и неговият опит не бе по никакъв начин сполучлив - 40:30. Впоследствие българинът завоюва гейма за 2:1.

Джокович към този момент пращаше и въздушни целувки на феновете си от публиката, а в това време завоюва четвъртия гейм на нула за 2:2. Сърбинът към този момент бе в серия от шест следващи точки, като двамата продължиха да се забавляват и след ново атрактивно разиграване Григор понижи до 15:30. Световният №4 доближи до две следващи точки за пробив след съвършен форхенд по правата, а след бездънен ретур пробивът бе осъществен - 2:3.

Бившият водач в международната класация продължаваше да обстрелва Григор с мощни и дълбоки удари от главната линия, а след неточност при ретура сърбинът си обезпечи преднина от 30:0 на собствен сервис. Джокович безпроблемно затвърди брейка си и дръпна с 2:4.

Григор направи чудесна къса топка, при която Джокович се опита да стигне на спринт към нея, само че не съумя и продължи спринта си по занимателен метод чак до входа към съблекалнята. След това пък Гришо вкара сервис без да гледа, само че не можа да изненада сърбина и резултатът стана 15:15. Паритетът остана при 30:30, като Ноле още веднъж оказа помощ за настроението, правейки се, че е изтощен и получавайки масаж от един от феновете на ВИП местата. Това като че ли също му оказа помощ и той сподели, че разполага с доста сила - уинър бекхенд по правата за 30:40. Джокера подвигна доста равнището в последните точки и материализира втория си брейк в сета за 2:5. Без да се бави изключително Джокович стигна до два сетбола и взе частта с втория - 2:6.

ТРЕТИ СЕТ:

Григор стартира по безапелационен метод супертайбрека и с мощна офанзива към мрежата поведе с 1:0. След това обаче ретурът му се спря във филето и Джокович изравни при 1:1. Българинът направи непредизвикана неточност и по този начин Ноле излезе напред при 1:2. Двамата към този момент като че ли гледаха много повече към успеха, само че за жалост Гришо изпрати един от бекхендите си в навън и Ноле стигна до първия минипробив за 1:3. Григор реагира с отличен форхенд в дъното на корта, с цел да понижи изоставането си при 2:3. Българинът още веднъж сбърка ретур, като този път прати топката в навън по дължина - 2:4.

Смяната на полетата повлия добре на Гришо, който първо направи добра офанзива към мрежата, а по-късно вкара добър сервис, с цел да изравни при 4:4. Гришо си върна и преимуществото при 5:4, само че Ноле го обстрелваше от бекхенд и това докара до провокирана неточност за 5:5. Коварен ретур от страна на Гришо докара до форхенд в навън от страна на Джокович, като по този начин българинът стигна до минипробив при 6:5. Димитров остана все по този начин нападателен и офанзивата му към мрежата бе сполучлива за 7:5. Димитров резервира хладнокръвие след втората замяна на полетата и завоюва дълго разиграване, с цел да доближи до задатък от 8:5. Ноле съумя да върне една точка, само че Гришо го матира с ослепително осъществяване от бекхенд, с цел да размине Джокович на мрежата и да му донесе три мачбола при 9:6. Гришо заложи на забавен ход на финала на мача и даде на едно от подавачите да му завоюва мача, като левичарят, който се изправи против Джокович, направи печеливш удар от форхенд за 10:6 в интерес на Гришо.

Димитров даде конференция от 14 часа през днешния ден, а предаването  “Sportal Open ”  я отрази не просто онлайн, а и със студио от 13:30 часа с посетител - треньорът Пресиян Коев.

Около 17:30 часа Григор организира и подготовка с група деца. Към нея се причисли и самият Джокович.

Легендата на българския женски тенис Магдалена Малеева е в зала “Арена София ”, с цел да изгледа онлайн демонстративния мач сред Григор Димитров и Новак Джокович. Треньорът на българина Дани Валверду също дойде в оборудването, както и родителите на Григор.

Около 19:00 часа уредниците към този момент започнаха да пускат и феновете в залата, която последователно се пълнеше. На корта имаше и ефектно светлинно шоу.

Естествено, арбитър на стола беше известната сръбкиня Марияна Вельович.

Гришо и Ноле от години са в доста близки връзки и постоянно са се самоопределяли за “балкански братя ”. Естествената сила посред им беше причина за незабравима вечер за всички фенове на тениса и на двете звезди.

Самият Джокович дойде у нас като олимпийски първенец и притежател на 24 трофеи от “Шлема ”, като бе за първи път е в България, с цел да играе тенис, въпреки и демо мач. Предишната аудиенция на Джокера беше обвързвана със фотосите на кино лентата “Expendables ” в София.

Григор се отхвърли заради травма на четвъртфинала на US Open, само че тя не му попречи да организира по проект събитието с Джокович у нас. Следващият му формален шампионат е Laver Cup, където ще замества отказалия се Рафаел Надал. За Джокович пък не е доста ясно какви цели ще си начертае до края на 2024-та.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР