Най-добрият български щангист Иван Марков се завръща на подиума след

...
Най-добрият български щангист Иван Марков се завръща на подиума след
Коментари Харесай

Най-добрият ни щангист Иван Марков: Нямам надежди за медал

Най-добрият български щангист Иван Марков се завръща на подиума след претърпяна интервенция на коляното. Неговото последно съревнование беше преди 20 месеца.

30-годишният бургазлия завоюва европейската купа през 2014-а. Той има два сребърни медала от международни шампионати в дуела, както и злато от Мондиала през 2014-а в изхвърлянето.

Специално за читателите на " България през днешния ден " опитният тежкоатлет показа по какъв начин се усеща преди международното състезание в Ашхабад (Тур), което стартира от през днешния ден. Самият Марков отпътува в петък и ще подвига в понеделник.

- Г-н Марков, по какъв начин се чувствате още веднъж в залата след дълго лекуване?
- Всичко е наред, добре съм. Започнах да се сготвям през август. 3 месеца не е задоволително, с цел да се подготвиш оптимално за международно състезание, само че колкото - толкоз.

- Колко тежка беше вашата травма и подготвен ли сте на 100%?
- Претърпях интервенция на коляното. Трудно се възвърнах. Дори не дръзвам да кажа, че съм на 100%. С доктора направихме няколко спомагателни операции и почти закрепихме коляното. Тренирам много внимателно.

- В щангите към този момент има нови категории. Вие вдигахте при 85-килограмовите, само че в този момент ще се състезавате до 81 кг. Имаше ли проблем със свалянето на тежестта?
- Не се лимитирам с яденето. Предполагам, че няма да е толкоз мъчно свалянето преди самото съревнование. Преди принудително се хранех, с цел да запълня 85 кг. Сега съм добре. По-голямата част от противниците в предходната категория се качват на 89. Само един поляк е свалил. Не се знае какво ще се случи. Ще има момчета, които идват от 77 кг. Ще е сложна битката.

- Какви са вашите упования за показване?
- Нямам очаквания за медали навръх това съревнование. Отивам, с цел да вляза в Топ 8. С това ще получа олимпийска подготовка от страната за идната година. Ако осъществявам на надпреварата тежестите, които подвигам в залата, ще извърша задачата.

- Променихте ли нещо в механически аспект след травмата?
- Не съм остарелият Иван Марков. Малко по-различно е. Трудно е поради контузията. Ако остана здрав, евентуално ще върна част от предходните достижения. Не се усещам чак толкоз остарял. Само с три месеца подготовка няма по какъв начин да направя нещо извънземно. Невъзможно е да подвигам тежестите, за които преди съм се готвил по три години.

- Вие действително сте капитан на българския тим. Как виждате останалите момчета?
- Готвят се колкото могат. Надяват се и те да вкусят от хляба, както се споделя. Имаме потребност от тренировки. Да се обръща повече внимание на възобновяване и подготовка. Да се подхожда още по-професионално. Назад сме в съпоставяне със заможните страни. Ако желаеме да сме равни с тях, е належащо също да работим на тяхното равнище.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР