Най-добрият български съдия - Георги Кабаков, даде интервю за Gong.bg

...
Най-добрият български съдия - Георги Кабаков, даде интервю за Gong.bg
Коментари Харесай

Кабаков: ВАР може да спасява кариери, чакам нарядите за ЕВРО 2020

Най-добрият български арбитър - Георги Кабаков, даде изявление за Gong.bg минути откакто се прибра от Саудитска Арабия, където имаше наряд. Той показа усещанията си от системата ВАР, като съобщи, че тя може да избавя кариерите на арбитрите.

Кабаков сподели, че родното съдийство се употребява с високо добро име в УЕФА и ФИФА.

Реферът добави, че чака с неспокойствие нарядите за ЕВРО 2020, които ще излязат в края на март и, че ще бъде горделив да свири на огромния конгрес.

Кабаков бе много откровен и показа, че той е най-големия си критик. Родният съдия изживявал отрицателните трудове по-лесно от фамилията си.

Българският арбитър разкри, че Наско Узунов му е споделил преди много години, че е дърводелец като футболист, само че може да стана добър футболен арбитър.

- Как се чувстваш след един необикновен наряд, свири в шампионата на Саудитска Арабия в мач сред Ал Фейха и Ал Раед?

- Шансът, който получихме е необикновен, усещаме се горди, надяваме се нашата футболна федерация да резервира традицията за кооперация с футболната федерация на Саудитска Арабия. Там манталитета на футболистите, равнището на футбола е много по-различно. Горди сме, че получихме тази опция, с цел да имаме спомагателен опит на различен континент.

- Как ти се стори като организация съответно този мач?

- Всичко беше проведено на едно високо равнище. Единственото нещо, за което трябваше да мислим, беше това да свирим мача. Искам да отворя една скоба, че остана в сянка това нещо, само че в действителност ние имахме две назначения. Първото предопределение за мен беше като видео асистент-съдия на Дамир Скомина в дуела сред втория и третия в шампионата на Саудитска Арабия, а това беше и моят дебют като ВАР арбитър. Ръководихме срещата на идващия ден в Ал Мажма.

- Успях да видя видео от мача, имаше много сериозна посещаемост, от към 4000 души, което по отношение на нашето състезание е много по-различно. Как беше атмосферата?

- Атмосферата беше много друга. Стадионът беше гиздав, дребен, с потенциал 5000 фенове, имаше към 4000 души по трибуните, почитателите на двата тима бяха в една и съща естрада, атмосферата беше чудесна.

- Доста звучно начало на 2020 година за теб, в този момент ти следва още един интернационален наряд, по покана в Гърция?

- Аз и моят екип, Марто Маргаритов и Дидо Вълков сме извънредно щастливи от тази покана. Към момента чакаме в допълнение конкретизиране за самия наряд, евентуално това ще стане идната седмица.

- Сега ще имате опция да си починете малко повече, защото дуелът, който трябваше да ръководите сред Арда и Лудогорец, беше отсрочен.

- Да, сами виждате какви са ограниченията за сигурност в цяла Европа, изключително в Италия. Смятам, че това е нещо рационално. В края на краищата здравето на футболистите и всички участници в срещата е преди всичко.

- Само преди седмица в действителност вие бяхте в Италия в Рим на дуел сред Рома и Гент, имаше ли тогава там такива настройки?

- Честно да ви кажа, в нито един миг от престоя в Рим преди, по време и след срещата не сме усетили някаква нервност по отношение на ковид, беше умерено, добра посещаемост на стадиона и никакви терзания.

- Ти си може би един от първите български съдии, които свирят в Европа в две следващи години и напролет?

- Искам да отворя една огромна скоба, значимо е да подчертаем, че свирим като екип. Тоест, ние сме един тим, един арбитър без своя екип не може да кажем, че той може да реализира доста. Изключително съм благополучен с моя екип, сътрудниците ми Марти Маргаритов, Диди Вълков, както и всички сътрудници, които са идвали с мен - Станислав Тодоров, Никола Попов, Ивайло Стоянов, Ники Йорданов.

Тоест, с цел да достигнем ние това равнище сме минали един дълъг път, в който надлежно сме се трудили, сме работили и сме влагали извънредно доста. Хората виждат това, което ние вършим на терена. Зад съдията има един извънредно прецизен и професионален метод на живот. Подготовката преди всеки един мач, това са изключителни съставни елементи - физическата подготовка, психическата подготовка.

- Не бях възнамерявал да те запитвам, само че има ли някакъв предрасъдък към българските съдии в Европа?

- Искам да отбележа пред вас, че реномето на българското съдийство в Европа, в Саудитска Арабия, а и във ФИФА, тъй като ние бяхме на Световно състезание предходната година в Бразилия, е високо. Българското съдийство се слави с положително добро име.

- Което е обещаващо и ти и твоят екип може да издърпате и други родни рефери, само че то си зависи напълно от тях?

- На това се надяваме всички, ние представяме България и БФС. В чужбина на нас ни споделят българите, хората, които идват от България, и по-късно Георги Кабаков, Маргаритов, Вълков и по този начин нататък. Ние се гордеем, че представяме по един добър метод БФС.

- Годината за теб и твоя екип стартира с огромното дерби на българския футбол сред Левски и ЦСКА. Той стана и най-посетения мач за 21-ви век сред тези два тима, може би и за теб е било радостно да свириш в такава конюнктура?

- Абсолютно, за всеки един арбитър е чест и горделивост да има опцията да свири пред такава атмосфера, пред двата най-хубави български тима, да свирят дербито на България. Беше изключителна чест.

- Как приемаш ти в персонален проект рецензии след сходни мачове, защото знаем, че даже да си направил даже една неточност след това те гонят?

- Най-големият критик след мачове съм си самият аз. Няма мач, който да е минал и който да не съм го анализирал извънредно деликатно до най-дребния подробност. Когато след мач видя неточност, възприятието е доста неприятно. Но, в края на краищата всички тези неточности са помогнали за моето развиване, а и за развиването на всеки един футболен арбитър. Аз ги одобрявам по-спокойно нещата, по-болезнено е това по какъв начин одобряват нещата фамилията и околните, което желая да споделя пред вас.

Не е по никакъв начин елементарно, когато ги виждам обезпокоени поради това, което пишат в медиите, или обществените мрежи. Вярвам, че във времето, те ще бъдат и по-спокойни. Това са естествени неща, които се случват във всяка една страна. Ние знаем, че бъркаме, а когато бъркаме и грешката е очевидна, ние сме подготвени да си понесем следствията.

- Имало ли е моменти, в които си се чудил да не се откажеш?

- Съдийската кариера на всеки един футболен арбитър е предходна и през отрицателни страсти. Няма да скрия от вас, че е имало няколко пъти, в които съм желал да оставя сака настрана в стаята и повече да не го пипна. Именно такива интервали, в живота и в спортните моменти на всеки един човек, го вършат по-силен.

- Как се възпламени по съдийството?

- Историята ми е такава, че аз бях на 15 години и когато моят дядо, който е някогашен футболен арбитър Георги Кабаков, на него съм кръстен, има 35 мача в топ дивизията на България. Той е жив и здрав, 1935 година е роден, той ме помоли да запиша съдийския курс. Нормално като футболист не обичах съдиите, година по-късно към този момент в събота играех на терена, а в неделя имах възможностт да бъда арбитър на деца и на юноши. Две години по-късно стопирах с футбола и се отдадох напълно на съдийството. Мисля, че това е бил добър, повратен миг в моя живот.

- Със сигурност би могъл да послужиш и като ентусиазъм на младежи, не е наложително преди този момент да са били футболисти да поемат по този професионален път, тъй като той е професионален?

- Така е, знаете ли може и клиширано да звучи, само че аз извънредно доста имам вяра в това, че в случай че един човек си слага цели, даже да са огромни, има фантазии и дава всичко от себе си без значение от ударите имам вяра, че той би съумял. Точно това ме е водило и в живота. Старал съм се да дам всичко от себе си, което зависи от мен, с цел да знам, че даже да не реализира нещо, един ден като се върна и се обърна обратно във времето, да кажа, аз направих всичко, което е зависело от мен.

- Един сериозен фактор, който в този момент е в помощ освен на вас съдиите, само че и на футбола като цяло е системата за видео-повторение (ВАР). Какво е твоето персонално мнение, ти към този момент я употребява, разбор, взор и мнение?

- Към момента имаме към този момент 10 изсвирени срещи със системата. Това, което желая да споделя пред вас е, че това е едно в допълнение средство, което може да избави кариерата на даден арбитър. Виждаме мачове с невъзможни обстановки, които основният арбитър може да реши по най-хубавия метод на терена. Точно това в допълнение средство, или както обичаме да споделяме застраховка оказва помощ на основния арбитър грешката да не е толкоз съдбовна. Личното ми мнение е доста положително, сами виждаме каква е наклонността в Европа, огромна част от огромните шампионати в Европа употребяват ВАР.

- Значи непотребен остава въпроса дали и в България е належащо?

- По това, което проследявам в медиите, виждам, че ние вършим крачки към въвеждането на системата. Виждаме, че футболният съюз утвърждава потреблението на системата и персоналното ми мнение е, че тази система би помогнала доста на българското футболно съдийство, само че и на футбола като цяло. Защото всички футболни шампионати са насочени да употребяват тази система.

- През 2018 година на Световното дебютира ВАР в международен проект като тогава съгласно мен отзивите бяха най-вече положителни. През този сезон обаче най-много в британското състезание, може би имаше и в Испания такива реакции, много негативизъм се следи. Според теб за какво футболните почитатели се нервират толкоз доста?

- Тук въпросът е малко внимателен, само че от позиция на това, какво е разбирането на футболните почитатели, аз имам вяра, че в случай че футболните почитатели са осведомени със самия ВАР протокол, с това какво се чака от видео помощник съдията те биха реагирали по по-различен метод.

- Ти изпрати доста мощна 2019 година като беше част и от Европейското състезание до 21 години, където свири на полуфинал, само че 2020 година започва още по-силно за теб. Да чакаме ли Георги Кабаков на Европейско състезание?

- Много прекрасен въпрос, само че аз бих дал отговор по следния метод, това е една догадка с вероятностен темперамент и единствено времето би посочило. Бих се радвал, само че времето ще покаже и ще забележим.

- А от кого зависи или от какво?

- Зависи от доста фактори естествено. Основно от нас зависи да сме непрекъснати в нашето показване, което смятам, че сме го създали. Вече към края на месец март ще има направени описи със съдиите, които ще вземат участие на Европейското състезание, и ще забележим дали ние ще бъдем в тях.

- Живот и здраве нека бъде по този начин, ти може да имаш шанса за първи път 20 години по-късно след един различен именит пловдивчанин арбитър Атанас Узунов да бъдеш част от Европейското състезание, получавал ли си някакви препоръки от него?

- Истината е, че когато бях на 16 години на един мач на юноши старша възраст на Работническия стадион в град Пловдив, някогашният център на ФК Спартак аз управлявах една футболна среща сред юноши старша възраст сред Марица и Спартак. На тази футболна среща наблюдаващ ми беше Атанас Узунов. След мача думите му бяха безусловно "Ти си дърводелец, футболист от теб няма да стане, само че може да се получи добър арбитър от теб ".

След което последва диалог сред него и татко ми, желая да отбележа, че татко ми по никакъв метод не се е опитвал да повлияе на това дали да бъда футболист или арбитър. Просто си поговорихме като мъже, доколкото може да се каже, че един 16-годишен младеж може да бъде мъж. Буквално година по-късно аз прекратих футболната си кариера и се отдадох напълно на съдийството. Тоест може да се каже, че той е един от хората, който ме е подтикнал към съдийството.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР