Най-добрите срещу най-добрите. ФИФА създава ново първенство, в което ще

...
Най-добрите срещу най-добрите. ФИФА създава ново първенство, в което ще
Коментари Харесай

ФИФА организира нов клубен Мондиал от 2021 година

Най-добрите против най-хубавите. ФИФА основава ново състезание, в което ще вземат участие най-успешните тимове в Европа и света, които ще влязат в борба за новия трофей през 2021-ва. Малкото Световно състезание на клубно равнище ще се провежда на 4 години и ще опълчи тимове като Реал Мадрид, Барселона, Ливърпул, Аякс, Манчестър Юнайтед, Ювентус, Интер и Милан. Съзвездие от именити клубове, които ще завоюват още доходи, почитатели и авторитет.

Кой ще взе участие?

В шампионата ще вземат участие 24 тима, половината от които ще бъдат европейски. Списъкът ще бъде допълнен от два африкански отбора, два азиатски, два от Северна Америка, 4 южноамерикански клуба, които могат да бъдат и 5, както и тим от страната хазаин. Всяко едно издание на новия шампионат ще се играе сред 10 и 24-ти юни и ще се провежда на всеки 4 години. Целта на дребния Мондиал ще бъде да опълчи спечелилите от последните 4 издание на Шампионска лига, финалистите в тези дуели и най-хубавите отбори в ранглистата на УЕФА. В първото издание, което ще стартира през 2021-ва, ще вземат участие тимове, получили покана.

Кои тимове ще получат покана?

Със сигурност предложения ще получат осемте тима, спечелили Шампионска лига най-малко 3 пъти в своята история. Това са Реал Мадрид, Милан, Байерн (Мюнхен), Барселона, Ливърпул, Аякс, Интер и Манчестър Юнайтед, към които ще се причисли и Ювентус, който игра два финала в Шампионска лига през последните 3 години. Останалите места ще бъдат заети от тимове, които имат богата история и получават съществени доходи от телевизионни права. Франция ще разполага с един представител, като най-логичният избор е Пари Сен Жермен. За последните две места ще спорят тимове от калибъра на Манчестър Сити, Челси, Атлетико Мадрид, Порто, Бенфика и Борусия (Дортмунд).

Какъв е регламентът?

Всички 24 тима ще бъдат разпръснати в 8 групи, формирани от 3 отбора. Само първият тим в групата ще продължи непосредствено напред към 1/4-финалите, които са на правилото на директната елиминация. Ако срещата приключи наедно след изиграването на постоянните 90 минути, то тимовете ще прибегнат към осъществяване на дузпи. Турнирът е с дълготрайност от 18 дни, в които всеки тим ще изиграе най-малко две срещи. Финалистите ще са изиграли оптималния брой от 5 мача.

Къде ще се проведат срещите?

Първото издание на шампионата по всяка възможност ще се организира в Китай, само че кандидатурата на азиатската държа към момента не е сигурна.

Колко ще получават клубовете, участващи в първото издание на шампионата?

ФИФА предвижда доходи от 2,9 милиарда евро в едно издание на шампионата, което значи, че спечелилият ще получи близо 130-150 млн. евро. Останалите участници ще получат към 60 млн. евро за присъединяване си.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР