Най-добрите състезателки в света ще участват на Световната купа по

...
Най-добрите състезателки в света ще участват на Световната купа по
Коментари Харесай

Най-добрите състезателки в света ще стартират на Световната купа по художествена гимнастика в София

Най-добрите състезателки в света ще вземат участие на Световната купа по художествена гимнастика в София, оповестиха от БФХГ на конференция. Надпреварата ще се организира в " Арена София " от 12 до 14 април.

Боряна Калейн и Стилияна Николова ще показват България в самостоятелната конкуренция. Ансамбълът ни ще бъде в състав: Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева.

55 самостоятелни състезателки от 42 страни и 13 ансамбъла ще спорят за оценките в София.

Специален посетител на Световната купа ще бъде президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.

" Изключително сме разчувствани, че за поредна година ще съберем в София международния хайлайф на спорта. Тази година е олимпийска, тъй че ни следва доста мощна конкуренция. Единствено международната шампионка Даря Варфоломеев (Германия) и Китай при ансамблите няма да дойдат за надпреварата. Световната купа в София ще бъде една добра стъпка към Олимпийските игри в Париж. И този път ще има лотария с награди за публиката ", сподели Невяна Владинова, втори вицепрезидент на федерация.

Централата е подписала през днешния ден контракт за партньорство с УНИЦЕФ и средствата от дневните билети от надпреварата в петък ще бъдат дарени за щедрост.

От 4 до 7 април в зала " София " ще се състои интернационален шампионат по художествена гимнастика. В него ще вземат участие представителки на 36 страни - 90 девойки от 45 тима и 85 дами. За първи път ще има и съревнование за ансамбли.

" Тази година има извънреден интерес към надпреварата. При ансамблите ще вземат участие 9 тима, а България ще бъде показана от призьорите от Държавното състезание - Илиана, Левски Триадица и Тракия ", сподели Росина Атанасова, общоприет секретар на федерацията.

Турнирът е от петък до неделя, девойките ще имат отборно класиране и финали на обособените уреди, а дамите - многобой и финали.

За втора поредна година ще има награден фонд от 20 хиляди евро, който ще бъде разпределен в конкуренцията при дами самостоятелно.

Беларус е декларирал също присъединяване с Анастасия Салос.

България ще взе участие с главен и уголемен състав дами, а при девойките с два тима. При дамите ще играят Боряна Калейн, Ева Брезалиева, Елвира Краснобаева и Никол Тодорова (основен състав) и Дара Стоянова, Ивайла Горанова, Ивон Бошкилова, Жана Пенчева, Даная Атанасова и Сузана Пуладиан. При девойките тимовете са Дара Малинова/Магдалена Вълкова и Алекса Рашева/Александра Шалуева. Извън класирането ще играе Антоанета Цанкова (родена 2011 година).

" Подготовката върви по проект доста добре. Имахме две надпревари в Марбея и Атина, които бяха доста сполучливи. В отбора има доста добра вътрешна конкуренция, всичко работят доста отговорно ", съобщи Бранимира Маркова, селекционер на националния тим за дами самостоятелно.

България има две самостоятелно квоти за олимпийските игри, а всред петте българки в главния състав битката ще бъде до последно за място в Париж 2024.

Маркова увери, че на Олимпиадата ще отидат двете най-хубави гимнастички, само че кои ще са те ще бъде решено след европейското състезание в Будапеща в края на месец март.

Старши треньорът на ансамбъла Весела Димитрова също увери, че в отбора се работи съществено.

" Ансамбълът работи извънредно старателно и стимулирано. Винаги има голямо напрежение върху девойките. Въпрос на централизация е да си изиграят съчетанията без неточност ", разяснява Димитрова.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР