Най-добрите пожарникари в България се състезаваха по пожаро-приложен спорт. Тази

...
Най-добрите пожарникари в България се състезаваха по пожаро-приложен спорт. Тази
Коментари Харесай

Национално състезание по пожаро-приложен спорт се проведе в Пловдив

Най-добрите пожарникари в България се състезаваха по пожаро-приложен спорт. Тази година, в 51-ото издание на националния шампионат, за първи път участваха и деца, които мечтаят да станат пожарникари.

Първото републиканско състезание в този атрактивен спорт се организира през далечната 1982 година, а неговата федерация е основана три години по-рано. От тогава до през днешния ден регламентът му остава неизменен – четири дисциплини, изискващи сериозна професионална спортна подготовка, включваща всички нужни животоспасяващи детайли от ежедневната активност на пожарникарската специалност: Изкачване с щурмова стълба до четвъртия етаж на образователна кула, превъзмогване на 100-метрова пътека с трудности, пожарна щафета 4х100 метра с трудности и бойно разрастване на мотопомпа.

„ Това е една доста почтена специалност, която, може би, не всеки е заслужен да извършва. Иска се огромна всеотдайност, места, от които хората бягат, ние би трябвало да влезем, да дадем всичко от себе си, да спасим хора, имущество и каквото и да е било. Физическата подготовка се поддържа всекидневно в нашата специалност. Имаме си такива занятия, с които всекидневно поддържаме физическа подготовка. Отделно, пожаро-приложният спорт също събира едни от най-натренираните и почтени пожарникари, които мерят своите сили и умения “, съобщи за Българска национална телевизия Калоян Нанев – старши контрольор, шеф група ПГ и СД-Пловдив.

Подготовката на участниците е впечатляваща, която е равносилна и на професионалните спортисти в обичайните спортове. А посочилите най-хубави резултати ще показват страната ни на интернационален шампионат в Полша тази година.

Повече от 300 огнеборци от 26 тима демонстрираха своя професионализъм, което се оказа заразително и за децата, които желаят да упражняват тази славна специалност.

Именно в Пловдив, за пръв път в историята на игрите, надпреварата се организира и с деца, които не демонстрираха съмнения да преодолеят страховете си.

Повече за пожаро-приложния спорт вижте в фрагмента от предаването на Българска национална телевизия 1 „ България в 60 минути “!





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР