Най-добрите бегачи на България се дадоха среща на Витоша летен

...
Най-добрите бегачи на България се дадоха среща на Витоша летен
Коментари Харесай

Милица Мирчева и Йоло Николов най-бързи на Витоша летен фест

Най-добрите бегачи на България се дадоха среща на Витоша летен фест, проведен за шеста поредна година от "София - европейска столица на спорта " и Столична община.

Състезанието на спортистите се оказа най-класното до този миг през сезона у нас, елитни колоездачи имаше и в конкуренцията при велосипедистите. Така, макар дъждовния уикенд, поляната пред хижа Момина канара се трансформира в голяма празнична сцена, на която стотици жадни за страсти и деен метод на живот прекараха часове измежду хубостите и зеленината на планината.

Фестивалът бе открит от Анатоли Илиев, зам.-председател на Фондация "София - европейска столица на спорта " и член на Управителния ръб на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES Europe, който по-късно даде стартовете на планинското тичане и планинското колоездене.

"Отново сме дружно с цел да покажем мощното си предпочитание за спорт и деен метод на живот, които са измежду целите на Столична община. Годишната стратегия на "София - евростолица на спорта " продължава със събития и фестивали всеки уикенд, с цел да можем да посрещнем голямата жадност за надпревари и спортни празници у столичани и гостите на града, " сподели Илиев в късото си одобрение към присъстващите

Транспортът и регистрацията на всички участници бяха изцяло безвъзмездни и обезпечени от Столична община, а събитието се състоя при прецизно съблюдаване на здравните ограничения.
В планинското тичане по 14-килочетровия маршрут "Кумата " най-бърза бе звездата на българската атлетика в тези дисциплини Милица Мирчева. Участничката в маратона на олимпиадата в Рио 2016 изпревари с минута и половина миналогодишната победителка Маринела Нинева, трета финишира друга изтъкната наша състезателка Елена Димитрова.

При мъжете първенец стана асът в кросовите бягания Йоло Николов, на 31 секунди пред Димчо Мицов, бронзът бе за Мирослав Спасов. Тримата се движеха в пакет доникъде на дистанцията, само че преди финала Йоло наложи непостижимо за останалите движение. Друг наш прочут планински бегач - Шабан Мустафа, финишира четвърти, само че се утеши с купата при ветераните.

Макар и със спукана гума, огромният любимец при колоездачите оправда упованията по 21-километрово трасе, наречено "Копитото ". Александър Алексиев отнесе конкуренцията с повече от 18 минути, макар, че в третата последна обиколка изострен камък раздра задната му гума. Добрата предварителна подготовка и съществуването на подръчни материали обаче му разрешиха бързо самичък да реагира и да приключи без огромна загуба на време. Среброто бе за неговия съотборник от "Велораптор " Виктор Танков, а бронзът за Станимир Статев.

Шампионът Алексиев е първият човек, обиколил с велосипед Витоша за по-малко от 4 часа, откакто предишното лято финишира в 100-километровия тур към планината за 3.55:44 ч. Сега Алекс още веднъж ще се опита да счупи неповторимия си личен връх идния уикенд. При дамите първенецът на Витоша летен фест също бе прочут - Христина Каципиду изпревари с над 13 минути Виктория Данова, трета е Нели Стоянова.

Всички призьори благодариха на уредниците и показаха задоволството си от добре почистените и готови трасета, които предложиха отлични условия, макар доста дъжд и тежката метео конюнктура през последните дни.

В същото време на необятната поляна пред х. Момина канара фенове, участници и посетители се включиха в богата забавно-музикална стратегия с осъществяванията на национални танци и планинарски песни. За положителното въодушевление се погрижи фамозният реализатор на национални песни Алекс Александров, лауреатът на интернационалните състезания бе подготвил най-хубавото от репертоара си. В празника се включиха представители на Български туристически съюз и на Природен парк "Витоша ".

Призьорите бяха наградени от Анатоли Илиев, Анна Петракиева - шеф на Природен парк Витоша, Даниел Дуков - състезателен шеф на феста и Петър Панков - бележит наш ски-бегач от близкото минало, повторен знаменосец на олимпийските ни делегации. Те пожелаха на присъстващите тазгодишният празник да затвърди традицията на една значима и потребна за столичани спортна самодейност по акцията "Европейска столица на спорта ".

Призьорите в обособените съревнования бяха отличени с медали, а класиралите се на първите три места в дисциплините планинско колоездене и планинско тичане се разделиха общ награден фонд от 4800 лева Всъщност обаче, спечелили този ден бяха всички пристигнали на спортния празник и прекарали един превъзходен летен ден измежду природата и хубостите на планината.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР