Най-добрите български ученици по информатика спечелиха 4 медала от най-престижното

...
Най-добрите български ученици по информатика спечелиха 4 медала от най-престижното
Коментари Харесай

Най-добрите български ученици по информатика спечелиха 4 медала от Международната олимпиада

Най-добрите български възпитаници по информатика завоюваха 4 медала от най-престижното съревнование за годината. Четирима ни гимназисти се конкурираха с 360 състезатели от 90 страни на 35-ата Международна олимпиада по информатика и завоюваха 4 бронзови оценки, оповестяват от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки. Турнирът се организира присъствено в Унгария от 28 август до 4 септември.

Бронзовите медали завоюваха Борис Михов (10 клас, СМГ), Александър Гатев (10 клас, СМГ), Атанас Димитров (12 клас, СМГ) и Веселин Маркович (10 клас, МГ Варна). Техни ръководители са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Енчо Мишинев (Radix Trading LLC).

Веднага след награждаването ръководителят Илиян Йорданов разяснява: " Достойно показване на българския тим на 35-тата Международна олимпиада по информатика (IOI) в Сегед, Унгария. След едно от най-сложните издания на олимпиадата и тежка битка със дилемите и изискванията, относително младия ни тим завоюва 4 бронзови оценки. Поздравления на участниците и всички забъркани в тяхната подготовка. Пожелаваме още повече триумфи на всички тях, тъй като този тим занапред ще разгъва капацитета си. “

Инициативата за осъществяване на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 година акад. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. Като още през 1989 година се състои първата олимпиада, а България е хазаин. Надпреварата се организира в Правец и първият ръководител на Международната олимпиада по информатика е акад. Петър Кендеров. Днес надпреварата събира участници от над 80 страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР