Най-добре се бори инфлацията с производството на стоки и услуги,

...
Най-добре се бори инфлацията с производството на стоки и услуги,
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Вдигането на минималната работна заплата допълнително ще помпа инфлацията

„ Най-добре се бори инфлацията с производството на артикули и услуги, които някой ще купи. Стоките и услугите, които предлагаме не са пораснали с 19%. Тези пари за жалост в допълнение ще помпат инфлацията или ще пречат на по-бързото изпадане, в случай че има такава наклонност. Това ще ни отдалечава от еврозоната, други стратегически цели на България може да бъдат затруднени “.

Това разяснява в „ Тази заран “ банкерът Левон Хампарцумян във връзка нарастването на минималната работна заплата. Очаква се от 1 януари тя да стане 933 лв..

Проектът планува минималното почасово заплащане да стане 5,58 лева

„ Такова нарастване би трябвало да се прави грамотно и последователно, тъй че да има минимално негативно въздействие върху развиването на стопанската система. Парите, които страната дава като минимална работна заплата, са резултат от напъните, труда и триумфа на стопански дейната част от популацията “, изясни още той.

Той уточни, че огромното неравноправие сред приходите на хората у нас не трябва да се бори с административно увеличение на минималната работна заплата.

В момента тя е 780 лв., а препоръчаният растеж е с към 16%

„ Бизнесът е прагматичен. Извън София бизнесът, който няма да може да заплаща минималната работна заплата, ще стартира да назначава на половин работен ден “, изясни той.

„ Проблемът е малко по-различен от позиция на това, което е записано в най-малко три интернационалните правни документа, към които България е страна – Директивата на Европейския парламент, която е обвързвана с ефикасни минимални работни заплати, с Конвенция 131 на Международната организация на труда – в която се залагат стопански и обществени измерения на минималната работна заплата, и с Европейската обществена карта, която приказва за обективни минимални работни заплати “, уточни някогашният министър на труда и обществената политика Хасан Адемов.

„ Минималната работна заплата би трябвало да покрива съществени витални потребности “, уточни още той.

Левон Хампарцумян заяви, че безвъзмездни банкови сметки ще има. Според него обаче логистиката ще бъде много по-сложна.

Какво още разясниха той и Хасан Адемов - чуйте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР