Най-добре проблемите на гражданите познава местната власт и за да

...
Най-добре проблемите на гражданите познава местната власт и за да
Коментари Харесай

Гешев: Някои парламентарни групи ги е страх да се срещнат с мене, защото нямат никакви аргументи

„ Най-добре проблемите на жителите познава локалната власт и с цел да има успеваемост в битката с престъпността, би трябвало да има по-активен разговор с тях. Масовата продажба и приложимост на дрога, злополуките по улиците, проведената престъпност, която се връща, персонално мен ме тормози. И би трябвало да тормози всеки “. Тези акценти открои основният прокурор Иван Гешев при срещата си във вторник вечер с представители на локалната власт и жители от Велико Търново и района. В срещата, която бе по покана на кмета на града Даниел Панов и се организира в общината, от страна на прокуратурата участваха още – Сийка Милева, представител на основния прокурор, Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново, окръжният и районният прокурор – Христо Христов и Тихомир Шабов, както и Димитър Машов, шеф на ОД Министерство на вътрешните работи – Велико Търново.

„ Ние разбираме и се стараем да разберем проблемите на жителите и където можем, да ги решим. Ние не сме страната, само че сме част от страната и разполагаме с избрани пълномощия по Конституция и можем да създадем доста “, сподели Иван Гешев във връзка самодейността, зародила след срещата сред управлението на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) на 11.11.2022 година, за основаването на работна група, която на експертно равнище да предлага решения, свързани с противодействието на престъпността по места. Иван Гешев изрази своята и на административните ръководители на прокуратурата подготвеност за провеждането и на други открити полемики с представители на локалната власт и жители в цялата страна.

В началото на срещата основният прокурор изрази съболезнованията си към родителите и околните на 14-годишното момче от казанлъшкото с. Бузовград, което в края на предходната седмица стана жертва на следващия тежък пътен случай, породен от използвал алкохол и наркотични субстанции водач. „ Поредното дете – на 14 години, почина поради случай на пътя. Прокуратурата ще направи всичко допустимо, макар чувството за разпад на държавността, да има правдивост “, съобщи Гешев и прикани хората да поддържат интензивността на прокуратурата, с цел да се реализира търсената смяна към повече сигурност. „ Ако ние не променим мисленето си, ще продължим да живеем по същия метод. И внуците ни ще живеят по същия метод “, акцентира основният прокурор.

Иван Гешев посочи още, че поради починали деца във вторник едновременно в три обитаеми места в страната – гр. Шумен, с. Братаница и с. Бузовград, хората стачкуват, само че това наподобява не е задоволително, с цел да се ангажира вниманието на законодателната власт. „ Някой би трябвало да чуе хората! Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата. Проблемът в България е, че страната гони нарушителя, нарушителя, а не противоположното. Нарушавало се правото на благосъстоятелност, в случай че отнемеш автомобил на пийнал или дрогиран водач. А правото на живот? Кое е по-важно – правото на благосъстоятелност или правото на живот “, разяснява основният прокурор. Той напомни, че е повдигнал въпроса на срещи с четири от парламентарните групи в Народното събрание, само че все още действителни дейности не са подхванати. Иван Гешев изрази подготвеност още веднъж да се срещне с цялостните сформира на парламентарните групи, с цел да упорства за възстановяване на законодателството.

„ Нали желаят правосъдна промяна, дай да кажем какви са проблемите, какви са им концепциите, дано жителите чуят. Ама ги е боязън, тъй като нямат причини. И всичко е, уповавам се не някакви персонални, корпоративни, партийни и всевъзможни други ползи, които не съответстват с ползите на българските жители “, уточни още Гешев. Във връзка с отхвърли на част от парламентарните групи да се срещнат с управлението на прокуратурата, основният прокурор разяснява: „ Вече си мисля, че ги е боязън, тъй като нямат съответни причини, никакви причини. След като се тормозят да ме поканят в Народното събрание, ще отида самичък с цялата парламентарна група, която желае да се види с мене. Аз не се тормозя, те за какво се тормозят. “

В рамките на срещата Гешев отговори и на редица въпроси, свързани с пълномощията на прокуратурата по надзор на законосъобразността на актовете на общинските препоръки, както и за последствията от закриването на органите на профилираното правораздаване.

„ От закриването на Специализираната прокуратура и съд пострада страната. Това бе демонстративен разстрел на едни работещи институции. Не споделям, че нямаха проблеми, всяка институция, където са съсредоточени най-големите ползи за битка с проведената престъпност и корупцията, е обикновено да има и проблеми. Но профилираното правораздаване бе най-работещото “, акцентира Гешев и даде съответен образец, съгласно който от началото на годината в страната са разкрити едвам 2-3 групи, занимаващи се с разпространяване на опиати, до момента в който по време на дейната работа на спецпрокуратурата, разкриваемостта е била по 3-4 групи на месец, а от време на време и повече.

В качеството си на хазаин на срещата кметът на Велико Търново Даниел Панов изрази признателност за готовността на основния прокурор за директен разговор с локалната власт и от своя страна прикани за увеличение на полицейските чиновници в общините, както и за промени в законодателството, които да дадат нужните пълномощия на локалната власт за бързо решение на въпроси, свързани със сигурността на жителите.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР