Най-добре е да пълните резервоара на автомобила с бензин, препоръчан

...
Най-добре е да пълните резервоара на автомобила с бензин, препоръчан
Коментари Харесай

Струва ли си да сипвате 100-октанов бензин в колата?

Най-добре е да цялостните резервоара на автомобила с бензин, предложен от производителя. Въпреки това, специфичните марки гориво, тези с всякакви добавки, в това число и най-високооктановия бензин A-100, станаха известни и се оферират на всяка бензиностанция. Този тип горива са по-скъпи, само че коства ли си да зареждаме общоприет автомобил, приспособен да работи с А95, с 100-октанов?

Смята се, че колкото по-високо е октановото число, толкоз по-добре гори горивото. Това мнение обаче е погрешно. Октановото число демонстрира степента на резистентност на бензина на избухливо неконтролирано изгаряне в цилиндрите.

Реално бензинът A-100 е еволюцията на предходния 98. В допълнение, това гориво не натоварва мотора, а също по този начин понижава количеството нездравословни излъчвания. Тоест бензинът A-100 не е нездравословен за мотора, само че няма и осезаема изгода от него.

Някои считат, че има смисъл да се зареждат със 100-октанов бензин коли с дребни турбо мотори, които са предопределени общоприетоо за А-95. По-конкретно приказваме за по-нови коли, отговарящи на стандартите Euro-5 и Euro-6.

Това мнение се основава на обстоятелството, че по-високото октаново число усилва мощността и усъвършенства отбраната против избухливо изгаряне в цилиндрите при нараснали натоварвания и значително е правилно. Всички останали коли обаче няма и осезаема изгода от 100-октанов бензин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР