Най-добрата ни състезателка в скока на височина – Мирела Демирева,

...
Най-добрата ни състезателка в скока на височина – Мирела Демирева,
Коментари Харесай

Демирева все пак стигна до Световното в Лондон

Най-добрата ни състезателка в скока на височина – Мирела Демирева, не съумя да покрие стандарта за присъединяване на Световното по лека атлетика в Лондон (1.94 м), само че квалификационният правилник на шампионата въпреки всичко ще разреши на българката да започва на най-значимото за годината атлетическо събитие.

Това е допустимо, откакто в дисциплината скок на височина не бе достигната целевата численост на участнички, заложена от Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), единствено на база на покритите стандарти. На процедура резултатът от 1.94 метра бе преминат единствено от 19 атлетки от целия свят. Така в случай, че IAAF е възнамерявала квота от 32 състезателки на международното състезание в дисциплината скок на височина, свободните 13 позиции трябваше да бъдат попълнени.

Това се случи след комплицирана процедура, съгласно която от голяма важност са и резултатите от сезонната класация в дисциплината. Така да вземем за пример общо 41 атлетки, в това число Мирела Демирева, са минали над 1.90 m през 2017 година, само че откакто от общата численост бъдат извадени 4 състезателки от Съединени американски щати и една украинка (б.а. Тъй като право на присъединяване на СШ имат най-вече по 4 състезатели от една страна, а сега двете страни надвишават тази численост на свои представителки измежду първите 41), както и в случай че бъдат отстранени от ранглистата 3 атлетки от Русия, които нямат позволение да вземат участие като неутрални по образеца на Мария Ласицкене, действително Мирела Демирева попадна измежду 33 атлетки, които можеха да бъдат позволени от IAAF за присъединяване на международното състезание. Според регламента на надпреварата финалните поръчки за всяка атлетическа дисциплинираност, се дефинират след консултация с Техническите делегати на СШ и се удостоверяват от IAAF в връзка с националните федерации на поканите спортисти без стандарт.

Така макар сложния досега сезон за Мирела Демирева, олимпийската ни вицешампионка от Игрите в Рио ще има шанса да покаже най-хубавото, на което е способна през 2017-та година и на шампионата в Лондон.

По време на международното състезание по лека атлетика, което ще се организира от 4-13 август, България ще бъде показана от общо 8 спортисти:

ЖЕНИ

Ивет Лалова-Колио           (100 m и 200 m)          

Мирела Демирева              (Скок на височина)

Габриела Петрова               (Троен скок)     

Радослава Мавродиева   (Тласкане на гюле)                

МЪЖЕ

Митко Ценов                        (3000 m пр.б)    

Тихомир Иванов                 (Скок на височина)     

Георги Цонов                       (Троен скок)      

Момчил Караилиев           (Троен скок)   

 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР