Най-добрата българска атлетка в бяганията на дълги разстояния Милица Мирчева

...
Най-добрата българска атлетка в бяганията на дълги разстояния Милица Мирчева
Коментари Харесай

Милица Мирчева от Атлет /Мездра/ се нареди сред елита на женския маратон на Световното първенство в Орегон, САЩ

Най-добрата българска атлетка в бяганията на дълги дистанции Милица Мирчева (СК Атлет - Мездра) реализира един от най-големите триумфи в своята кариера. 28-годишната възпитаничка на треньора Йоло Николов приключи на влиятелното 15-о място в маратона при дамите на Световното състезание по лека атлетика в Юджийн, щата Орегон, Съединени американски щати. Това е най-предно класиране в историята на играч на мездренски клуб на планетарен състезателен конгрес.
В конкуренцията на 41 елитни атлетки от 25 страни Милица, за която това беше дебют на международния шампионат, пробяга класическата отдалеченост от 42.195 км за 2:30:20 ч. По този метод тя записа второ най-хубаво достижение в кариерата си в тази дисциплинираност, единствено на 57 секунди от личния си народен връх (2:29:23 ч.), подложен през м. май в Копенхаген, Дания.
От родените в Европа състезателки преди нея финишира само британката Джес Пиасецки, а след Мирчева останаха представителки на такива водещи народи в дългите бягания като Етиопия, Кения и Уганда, в т. ч. международната шампионка от Доха 2019 - кенийката Рут Чепнгетич.
Световната купа, с нов връх на шампионатите - 2:18:11 ч. (CR), завоюва представителката на Етиопия Готитом Гебресласe. Нейни подгласнички станаха Джудит Корир (Кения) с време 2:18:20 ч. (PB) и европейската шампионка на 10 000 м от Берлин 2018 Лона Салпетер с 2:20:18 ч., която също е кенийка, само че се състезава за Израел. В Топ 15 влязоха още три представителки на Съединени американски щати и по една на Еритрея, Кения, Япония, Мексико, Китай, Англия, Канада и Австралия.
Милица Мирчева беше единственият представител на България на 18th World Athletics Championships Oregon 2022 и вторият играч на Семеен кодекс Атлет - Мездра, който взе участие на Световно състезание по лека атлетика за мъже и дами. Три участия има някогашният ученик на Йоло Николов Митко Ценов - и трите в неговата коронна дисциплини 3000 м стипълчейз. През 2013 година в Москва Митко приключи на 24-о място в крайното класиране в препятственото тичане, през 2015 година в Пекин - на 35-о място, а през 2017 година в Лондон - на 37-о място.

Снимки: Gettyimages, Антон Бонов (БФЛА)
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР