Най-дългото любовно стихотворение в света е написано през 1844 г.

...
Най-дългото любовно стихотворение в света е написано през 1844 г.
Коментари Харесай

"Епицентърът на любовта" - Най-дългото любовно стихотворение привлича туристи в Словакия

Най-дългото любовно стихотворение в света е написано през 1844 година в Банска Щявница, Словакия. То е от 2900 реда, написани от локален създател. Днес дребният феодален град желае да се трансформира в място за поклонение за влюбените от целия свят, с помощта на " Банка на любовта ", основана за да събира техните истории.

За да може Банска Щявница да се причисли към Париж или Верона на картата на сантименталните места в света, локална неправителствена организация опазва загатна за поета Андрей Сладкович и неговата муза Марина - принудена от буржоазните си родители да се омъжи за богат индустриалец на медени сладки вместо за беден създател - и е основала " трезор " със 100 000 отделения под тогавашната къща на хубавицата, в които ще се съхраняват любовните истории и спомените на двойките.

Публикуваното през 1846 година дълго стихотворение е записано като най-дългата творба от този род от Световната академия на върховете (базирана в Маями, щата Флорида, тя е главен противник на Книгата на върховете на Гинес). Преведена е на голям брой езици, в това число немски и френски.

Андрей, Марина и къщата в Словакия: историята е по-малко известна от Ромео, Жулиета и балкона във Верона, само че има преимуществото да е достоверна и неправителствената организация " Епицентър на любовта " счита да се възползва от това.

" Когато 100-те хиляди кутии се запълнят с истории, тази къща ще стане мястото с най-голяма централизация на обич в света, " епицентърът на любовта ", предсказва Катарина Яворска, която дава отговор за връзките с обществеността на организацията.

Асоциацията е разположила централата си в тогавашната къща на Марина. След две години работа, през декември предходната година тя откри интерактивна експозиция, която показва копие на ръкописа на стихотворението на Сладкович, библиотеката му и " любовен метър ", който има за цел да мери силата на възприятията на една двойка.

Но главната атракция е под къщата, където е " Банката на любовта ". Дълъг тунел води към подземието на къщата, което е било превърнато в вместилище със 100 000 кутии, където влюбените могат да оставят дребни мемоари за връзката си в избрани моменти от годината. Не изключително изненадващо, идната дата е... празникът на Свети Валентин. Желаещите могат даже да си резервират места на уеб страницата на организацията.

" Посетителите ни не крият учудването си, когато видят по какъв начин тази история, и стихотворението, което е част от наложителната стратегия в началното учебно заведение, се трансформират в действително прекарване ", показва задоволството си Яворска.

" Регистър на любовта "

" С годеника ми ще се върнем тук след няколко дни и ще оставиме билетите за кино от първата ни среща ", споделя пред Агенция Франс Прес 24-годишната Доминика Храбушова, която живее в град Лученец, намиращ се в района.

За Ян и Ана, двойка, придружавана от 7-месечното й бебе, това е " четвъртото или петото посещаване в Банска Щявница ". " Преди сватбата идвахме по-често ", признава 38-годишният Ян. " Самият град е едно украшение ", прибавя той и споделя, че е " впечатлен от творчеството " на експозицията.

Някога прочут със сребърните си мини, дребният град с 10 000 поданици е вписан във Фонда за Културното завещание на ЮНЕСКО заради историята на мините, датиращи от Средновековието, както и градския център от 16-и век.

В дома на Марина е непокътната тогавашната архитектура, която съжителства с съвременна идея за експозиция. Подът на тунела от 16-и век е затрупан с огледална обшивка, умножаваща до безспир " кутиите на любовта " - дребни дървени чекмеджета - които покриват стените. В една от стаите на постройката персонажите от картините по стените постоянно оживяват, с цел да разиграват подиуми от живота на влюбените. Посетителите са приканени да попълнят " регистъра на любовта ", книга с 3200 страници, която тежи 53 кг.

" Някои считат плана за доста дръзновен и упорит. Но откакто милиони хора са подготвени да идат във Верона, с цел да видят балкона на Ромео и Жулиета - една измислена двойка, мисля че мнозина ще дойдат и в Епицентъра на любовта, с цел да върнат към живота една същинска история за обич ", уверена е Яворска. /БТА/
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР