Най-дълго чаканите неща са най-сладки. Така е и с новия

...
Най-дълго чаканите неща са най-сладки. Така е и с новия
Коментари Харесай

Площад с хепиенд

Най-дълго чаканите неща са най-сладки. Така е и с новия площад „ Централен “. Чакахме го съвсем година, и то в най-важната за Пловдив 2019-а. Препъвахме се в строителна техника, газихме в калта, сражавахме се с багери, пъплихме в индианска нишка по секрети коридори. Съпреживяхме строителния порив с всяка фибра на тялото си. Но си заслужаваше!

Така считат 35% от читателите на marica.bg, дали отговор позитивно на въпроса в анкетата ни „ Харесва ли ви новият площад „ Централен ”. 25 на 100 от пловдивчани утвърждават реконструираното пространство пред Централна поща, тъй като е ново и чисто. 10% са на мнение, че с помощта на него духът на Пловдив е събран на едно място. На кантар са една четвърт от читателите ни. Те не отхвърлят, че площада си го бива, само че пък вложените в плана 10 милиона някъде им се губят. Тяхното обаче си е чисто издребняване. Та нали парите ще се върнат скоростно в градската хазна, откакто тълпите туристи, посетили Пловдив през 2019-а, се умножат в пъти през идващите няколко години...

Някои ще попитат: „ Като сме толкоз заможни, за какво не изпълнихме плана на португалците от FORA за 18 милиона? ”. Отговорът е явен: тъй като избрахме българското. Най-вече неповторимия вид поръчка инженеринг, невъобразим на никое място по света при публични здания и уреди. Затова дано не си кривят душата тези 12%, дали отговор в анкетата ни, че новият площад е „ следващото неразбирателство на инженеринга и инженера ”.

А пък тези 15 на 100 от читателите ни, които настояват, че градският център е „ безвкусна комбинация на стилове ”, да признаят без пердах: нямат ли селфи пред античните колони, до шадраванчето или край новото биде с вадичката от бетон? Между другото, бидето е единствено за ценители. Това изяснява за какво едвам 2,7% от читателите на marica.bg са го припознали като едно от достолепията на новия площад. Така е с същинското изкуство - приляга му защита аудитория.

Архитекти скочиха, че за площада нямало публично разискване. Трябвало да се срещнат жителите с плана и да си дадат мнението дали им харесва визията, тъй като най-малко 50 години все нея щели да гледат. Пловдивчани обаче по никакъв начин не се наскърбиха, а и за какво? Дават ли ти - взимай, гонят ли те - бягай, е споделил народът. Площад като слънце, грам сянка няма по него. Няколко бабички страхливо възроптаха, че ще ги пече, само че и за тях имало елементарно - ей ти Цар-Симеоновата, сенки там бол.

Други пък ревнаха, че защото площадът създавал имиджа на града ни, трябвало да е неповторим и несравним. Забравиха ли, че още по време на реконструкцията си той се трансформира в невиждана атракция за чужденците, които гледаха със благоговение тежката строителна техника и недоумяваха: пърформънс ли е това, или апаратура? Така „ дефектът ” от ремонтите елементарно се трансформира в резултат, както предричаха строителите на актуален Пловдив. Сега си имаме неповторим площад с неповторима история. Но най-важното - след всички премеждия на пловдивчани им стана хубаво. Дълго сдържаното напрежение докара до разтърсваща кулминационна точка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР