Най-дългата известна пещерна система в света постави нов рекорд, след

...
Най-дългата известна пещерна система в света постави нов рекорд, след
Коментари Харесай

Най-дългата пещерна система в света продължава да расте

Най-дългата известна пещерна система в света сложи нов връх, откакто топографи картографираха още 13 км от коридорите в националния парк " Мамутова пещера " в Кентъки, заяви Сайънс алърт, предава Българска телеграфна агенция.

Коридорите на Мамутовата пещера в този момент са дълги 676 км.

Картографирането на пещерата е доста мъчно. В него вземат участие доброволци от Фондацията за проучване на пещерите - неправителствена организация в Кентъки, както и други локални хора. След проучванията на място топографите трансформират събраните данни в карти.

Мамутовата пещера се е удължавала и преди. Тя влезе в книгите на върховете през 1969 година със 105-километрови документирани коридори. След това през 1972 година спелеолози откриха връзка сред нея и системата Флинт ридж и общата дължина на коридорите стана 232 км. Оттогава продължава проучването на пасажи и беше открита връзка с още три дребни пещери.

Огромният лабиринт се е образувал с ерозия на варовика. Това събитие се назовава карстова топография. Наблюдава се и при други разтворими скали, като мрамор и гипс, когато вода прониква през пукнатините.

В Мамутовата пещерна система живеят 130 диви типа, в това число 14 типа троглобити (обитаващи единствено пещери). Тя е приета за международно завещание от ЮНЕСКО.

Най-дългата подводна пещерна система в света Сак Антун на полуостров Юкатан в Мексико е с документирани пасажи 347 км.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР