„Най-дълбоки извинения“: Официален представител на Канада отстъпва, след като украинските нацисти бяха почетени

...
Говорителят на Камарата на общините на Канада се извини за
Коментари Харесай

Говорителят на Камарата на общините на Канада се извини за възхвала на лице, което е служило в нацистка част по време на Втората световна война, на сесия, на която присъства министър-председателят Джъстин Трюдо и посещение на украинския президент Володимир Зеленски.

Говорителят Антъни Рота призна Ярослав Хунка, 98, за „украински герой, канадски герой“, като каза, че „ние му благодарим за цялата му служба“ пред канадския парламент в петък.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Забранен за избори, гръцки неонацист търси начин да се върне в политикатаГермания забранява неонацистка група с връзки със САЩ, провежда нападения в 10 щата Германски съд осъди 97-годишна бивша машинописка на нацистки лагерНовият министър на икономиката на Финландия подаде оставка заради нацистки препраткикрай на списъка

Хунка е служил през Втората световна война като член на 14-та вафен-гренадирска дивизия на SS, според Центъра за приятели на Симон Визентал, еврейска правозащитна група, която поиска извинение.

Центърът каза, че връзките на Хунка с нацистката военна машина „са добре документирани“. И Зеленски, и Трюдо се присъединиха към признанието на Хунка по време на парламентарната сесия с аплодисменти.

Рота пое отговорност за това, което определи като пропуск, наричайки инициативата „изцяло моя“.

„Впоследствие научих повече информация, която ме кара да съжалявам за решението си“, каза той в изявление, публикувано в неделя, предлагайки „най-дълбоките си извинения на еврейските общности в Канада и по света“.

Признанието дойде след посещението в парламента на Зеленски, който благодари на Канада за помощта й във войната на Украйна срещу Русия. Рота каза, че никой, включително колегите парламентаристи или украинската делегация, не е знаел предварително за неговите планове или забележки.

Овации

След забележките на Зеленски, Рота призна Хунка, който седеше в галерията, като го похвали, че се бори за украинската независимост срещу руснаците.

Хунка получи две овации от събралите се. Докато канадските законодатели аплодираха, Зеленски вдигна юмрук в знак на признателност и Хунка отдаде чест.

„Във време на нарастващ антисемитизъм и изопачаване на Холокоста е невероятно обезпокоително да видим как парламентът на Канада се надига да аплодира човек, който е бил член на звено във Waffen-SS – нацистки военен клон, отговорен за убийството на евреи и други“, се казва в изявление на Центъра „Приятели на Симон Визентал“.

„Трябва да се даде обяснение как този човек влезе в светите зали на канадския парламент и получи признание от председателя на Камарата и овации.“

Руската държавна информационна агенция РИА цитира руския посланик в Канада Олег Степанов, който казва, че посолството ще изпрати писмо до Трюдо и нота до канадското външно министерство в понеделник.

„Ние, разбира се, ще изискаме разяснение от канадското правителство“, каза Степанов, цитиран.INTERACTIVE-Контраофанзивата на Украйна в ход

„Оптиката не е добра“

Доминик Арел, ръководител на украински изследвания в Университета на Отава, каза, че инцидентът е „силно проблематичен“.

„Имаме въпроса за символиката тук, оптиката на службата във военна част, чието лого е това на може би най-голямата престъпна организация през 20-ти век... така че очевидно оптиката не е добра“, каза Арел пред CBC News.< /p>

Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., заявявайки, че целта на „специалната военна операция“ е денацификация и демилитаризация на нейния съсед. Зеленски е евреин и е изгубил роднини в Холокоста.

Киев и неговите западни съюзници казват, че атаката на Русия, която уби десетки хиляди и разсели милиони, е непредизвикано заграбване на земя. Съединените щати казват, че фалшивото оправдание на Москва за войната не е нищо друго освен опит на Кремъл да „манипулира международното обществено мнение“.

Главният изпълнителен директор на B'nai Brith Canada, Майкъл Мостин, каза, че е възмутително, че парламентът почита бивш член на нацистка част, като каза, че украинските „ултранационалистични идеолози“, които са доброволци за дивизия „Галиция“, „мечтаят за етнически хомогенна украинска държава и одобряват идеята на етническо прочистване”.

„Разбираме, че предстои извинение. Очакваме смислено извинение. Парламентът дължи извинение на всички канадци за това възмущение и подробно обяснение как е възможно това да се случи в центъра на канадската демокрация“, каза Мостин.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР