Най-четената електронна медия в България - Информационна агенция БЛИЦ потърси

...
Най-четената електронна медия в България - Информационна агенция БЛИЦ потърси
Коментари Харесай

Гешев ексклузивно пред БЛИЦ TV: Мафия в България няма! Срамота е да не си оправим държавата, която е по-малка от Ню Йорк!

Най-четената електронна медия в България - Информационна организация БЛИЦ потърси основният прокурор Иван Гешев по най-актуалните тематики в правосъдната власт. В първата част на първото за 2020 година изявление на обвинител №1 пред Ивайло Крачунов, Иван Гешев приказва за борбата против битовата престъпност, корупцията и ареста на министър Димов.
Във втората част с Иван Гешев беседваме за тежката проведена престъпност, олигарсите, поръчковите убийства и активността на държавното обвиняване.



-Г-н Гешев, склонен ли сте с мнението на вътрешния министър Младен Маринов, че в България няма условия за битие на мафия?
- Естествено, че съм склонен, тъй като това е правилно.

Това което се схваща под определението мафия в Италия, в България няма. Има проведена престъпност, която обаче надалеч не е тази, която беше при започване на 90-те години, тъй като в този момент е разпокъсана.

В последна сметка даже европейските ни сътрудници още в края на по предходната година установяваха, че казусът с проведената престъпност, върху който осъществяваха наблюдаване, е решен в допустими граници.

Всеки от вас може да влезе в уеб страницата на Специализираната прокуратура или в интернет и да види през последните 3 години каква голяма работа свършиха профилираните структури и какъв брой лица с емблематични имена са в арестите и пандизите. Сигурно двойно и тройно е броят на хората, които чакат това да им се случи, в случай че не престават да работят в нарушаване на закона.

- Проведени бяха интервенции против мултимилионери като Миню Стайков, Баневи и Арабаджиеви. Очакват ли тяхната орис и други сходни, за които има данни, че нарушават законите?
- Аз не мога да кажа дали се чакат или не, тъй като това е работа на наблюдаващите прокурори по съответните досъдебни производства. Това ще се преценя според от събраните доказателства.

Мога да кажа кардинално, че прокуратурата няма да прави взаимни отстъпки с никого без значение на каква позиция се намира, дали е богат или безпаричен, дали живее в София или отвън нея или заради някакви други критерии.

Единственото разделяне, което ще вършим е дали хората съблюдават закона или не.

А когато се случиха тези интервенции против тези обществено известни и богати хора, за които ме питате, тогава въпросите бяха - Защо в този момент? Въпросът е за какво не преди?

А за какво в този момент? Защото в този момент страната има воля и съответната организация да се случат тези неща. Има и доста други аргументи за какво тези неща се случват в този момент. Едната от тях е извънредно положителното взаимоотношение сред прокуратурата и останалите структури от правоохранителната система. Съдебната власт в последна сметка е част от правоохранителната система. Имаме извънредно положително взаимоотношение с всички служби - преди всичко с Министерство на вътрешните работи, с ДАНС и Антикорупционната комисия, което не съществуваше допреди 3 години. Мога да го кажа най-отговорно. Освен мощното партньорство мога да кажа, че съществува и другарство в персонален проект.


За да се свършат тези неща би трябвало деяние от всяка една от институциите в границите на функционалната им подготвеност.

Въпросът е за какво преди го нямаше това нещо и за какво в един предходен миг страната не е имала воля да се случи. За това не може да бъде търсена отговорност от тези хора, които сега работят и го вършат на ръба на опциите си.

- Очертахте противодействието на битовата престъпност и корупцията като съществени Ваши цели. Но подготвен ли сте да поставите задача на наблюдаващите прокурори да работят по-активно за откриване на поръчковите убийства отпреди 10 и повече години?
- Аз не мисля, че има потребност да слагам такава задача заради простата причина, че работата по този вид каузи в никакъв случай не е серпантина. И това е ясно за всички, които работят в тази сфера.

Сигурен съм и, че сега сътрудниците от Министерство на вътрешните работи не престават да работят по спрените заради липса на доказателства каузи за поръчкови убийства.

Знам и съм имал срещи с сътрудниците от отдел "Убийства " в Министерство на вътрешните работи, които работят по така наречен "студени досиета ", че те работят по тези случаи. Но българските жители би трябвало да знаят, че не всяко осъществено закононарушение в света, освен в България, се разкрива.

Много е мъчно след един избран брой години - 10, 15, 20 и повече, да събереш едвам в този момент данни за възможните причинители, а още по-малко за поръчителите на закононарушения. Една от аргументите беше неналичието на страна и взаимоотношение сред правосъдната власт и способените органи от правоохранителната система и главно с изпълнителната власт към оня миг.

-Очаквате ли хората да станат малко по-смели и да спомагат за откриване на закононарушения, тъй като доста от тях са смели единствено, когато играят на карти или табла, а когато пристигна време да свидетелстват за осъществено пред очите им закононарушение, избират да си мълчат?
- За това не могат да бъдат упреквани българските жители, пък и жителите на която и да е страна. Основната мощ, с цел да се промени това нещо е страната да покаже, че си прави работата и пази тези, които дават свидетелски показания, изключително за тежки закононарушения.

Това е работа на органите на правоохранителната система, на прокуратура и на Министерство на вътрешните работи - да покажем, че пазиме хората, които излизат и свидетелстват за тежки закононарушения и пазят публичния интерес. Аз считам, че прокуратурата ще продължава да демонстрира, че това е по този начин. В страната има и Бюро за отбрана на очевидците, което работи много интензивно. Прилагаме всички ограничения за отбрана на очевидците и ще продължим да го вършим още по-активно.

Но би трябвало да са ясни и някои други неща - това е работа освен на прокуратурата, само че и на останалите наши сътрудници, с които работим. В същото време българските жители е нужно да схванат, че би трябвало да са по-активни. Не можем да стоим в къщи и да споделяме - за какво този направи еди какво си и взе едни пари, да вземем за пример едни милиони, тъй като ние сме дребна страна и всичко се знае. Срамота е да не си оправим страната, която е по-малка може би по население от Ню Йорк! Всеки знае всичко за всеки, само че в това време стоим и обсъждаме кой какво прави, само че когато излиза очевидец и споделя "този човек ми изиска 500 000 евро " и застава с името си, той става неприятен. И ние започваме да си мислим, че той е неприятен, а индивидът, който е получил тези пари е добър и започваме да го съжаляваме. Това може би е въпрос на народопсихология.

Не можем да пазиме нарушителите, не споделям нарушителите, тъй като с цел да е нарушител един човек, той би трябвало да има влезнала в действие присъда. Но ние като нация може би съчувстваме на нарушителите. Не знам за какво е по този начин.

Често пъти считаме, че някой, който е нарушил разпоредбите е воин.


-Не се ли случи тъкмо това с задържаната кметица на "Младост " Десислава Иванчева, която получи вълна от състрадание и 30 000 гласа по време на локалните избори, без значение, че Софийският градски съд и отреди 20 години отнемане от независимост?
- Аз не искам да разясня съответни проблеми. Всеки самичък може да си направи изводите.

В този случай, за който казвате има доста политика. Много политици го използваха с политически цели, тъй че той е комбиниране от доста фактори. Може би това бе един от първите случаи на задържан кмет и евентуално затова породи сходни реакции.

Но вижте по-късно какъв брой кметове бяха арестувани под стража. Даже не ги помня всичките. В един миг в арестите бяха толкоз доста арестувани кметове, след решение на съда. Преди това никой не си е мислил, че ще има задържан кмет.

Невъзможни неща няма. Имаме воля да прилагаме прецизно закона в полза на българските жители и общество.

-Когато встъпвахте в служба прогнозирахте, че това ще е най-тежкият мандат от всички до момента за основен прокурор. Все още ли мислите по същия метод?
- Дори в този момент си мисля, че ще е още по-тежко от момента, в който споделих тези думи при встъпването ми в служба! Въпреки че споделям това с усмивка съм сериозен.

Няма по какъв начин да не е тежко в случай, че засягаш големи ползи от всевъзможен темперамент, в това число и политически, и стопански, които са най-сериозните. На никой не му е прелестно да му запорираш 300 000 000 лв., както беше по делото против Арабаджиеви по дело на Специализираната прокуратура и последвали дейности на Антикорупционната комисия, 150 000 000 лв. по случая с Миню Стайков, на Баневи с сходна сума, въпросът с Цветан Василев - запор за към 2 милиарда лв..

Кой ще е удовлетворен от сходно нещо. Няма ли подобен човек да предприеме всичко, което може, с цел да се отбрани.

Разликата сред тях и нас, е че те могат да употребяват всевъзможни начини, в това число и неразрешени, а ние би трябвало да съблюдаваме закона.

При засягане на такива големи стопански ползи, непроменяемо има отговор. Такъв отговор имаше и преди години, има го и в този момент. Част от този отговор бяха реакциите против моето избиране, само че не всички естествено. Това ще продължи. Колкото повече работим, толкоз по-трудно ще става и ще сме подложени на всевъзможен вид офанзиви - аз персонално, прокуратурата като цяло, сътрудниците, които следят избрани каузи. Но никой не ни е карал да работим тази работа. На всеки един от нас би трябвало да е ясно, че да си прокурор е рискова специалност.

Никой не ме е карал да ставам основен прокурор принудително. С ясното схващане съм какво би трябвало да се направи. С ясното схващане съм и за следствията.

В последна сметка ще Ви кажа две неща. Колегите могат да работят умерено. Аз ще застана зад всеки прокурор, който прави работата си, съблюдава закона и е подложен на офанзива за това, че си прави работата. Нямам терзания, че ще бъда нападнат. Смятам го за обикновено, даже в някаква степен за занимателно.

Имам ясна цел - прокуратурата да стане по-ефективна и ефикасна и да отговори на публичните упования и на това, което желаят българските жители, а то е правдивост. Повече правдивост!

Ние можем да сложим началото на този развой, той е вследствие на работата на доста институции - на Министерство на вътрешните работи, на прокуратурата. Но крайната правдивост я дава съдът.

Всяка институция би трябвало да поема своите отговорности, които са пред българските жители, пред тези които заплащат заплатите на съдиите, прокурорите, следователите и чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Българските жители са нашият шеф.

- Как ще отговорите на рецензията, че прокуратурата към този момент е безконтролна институция, която е почнала да гилотинира политици?
- Първо, прокуратурата в никакъв случай не е била следена от нищо друго с изключение на от закона. Ние просто си вършим работата.

Не можем да си вършим работата, в случай че се съобразяваме с политическите последици от дейностите ни. Това не е наш проблем! Нашият проблем е дали има осъществено закононарушение, дали има събрани доказателства и да си свършим работата. Нашият проблем е да внесем делото в съда. Нашият проблем е да пазиме тезата си пред българския съд и да реализираме неоправдателни присъди.

Нашият проблем е да дадем на българските жители чувство и освен чувство за повече правдивост.

Оттук нататък какви ще са политическите последици е проблем на политическите партии и на политиците, а не на прокуратурата.

Интервю на Ивайло Крачунов



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР