Най-често срещаният здравословен проблем сред българите е високото кръвно налягане.

...
Най-често срещаният здравословен проблем сред българите е високото кръвно налягане.
Коментари Харесай

Ето кои са най-често срещаните здравословни проблеми в България

Най-често срещаният здравословен проблем измежду българите е високото кръвно налягане. 32.3% от популацията има такова недоволство, стана ясно при показване на изследването „ Здраве, качество на живот, неравенства. Състояние, взаимни въздействия, трендове и провокации (от емпирия към теория)”, сбъднат от Института за проучване на обществата и знанието при Българска академия на науките.

На второ място са болите в гърба - 24.6%. Следват болки в краката - 21.3%, сърдечно-съдови проблеми - 19.4%, а 38.5% от изследваните лица нямат нито един от изследваните здравни проблеми.

41.4% от висшистите имат сърдечно-съдови проблеми и високо кръвно налягане. Относителният дял на лицата с по-ниско от главно обучение и със същите проблеми е 97.7%. Тези проблеми имат 37.8% от живеещите в София и 63.4% от живеещите в селата, оповестява БГНЕС.

Финансовите проблеми са водещи при образуването на здравното държание на респондентите по отношение на търсенето на медицински услуги и осъществяването на рекомендациите на лекуващите лекари. Почти 30% от изследваните лица са оправят мъчно и доста мъчно с разноските за здраве, а всеки 10-ти е вземал заем за облекчаване на здравните си потребности. Лицата със сърдечно-съдови болести и общ месечен приход на разположение от семейството до 200 лева са 23.9%, а над 800 лева са 2.6%. Броят на случаите с хронични болести - 2 494, е по-голям от броя на изследваните лица - 2 340, установяват откривателите.

Защо от Българска академия на науките считат, че опазването на здравето в България се разпада прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР