Най-често през портала на ДАЕУ се заявява търсене на работаЦената

...
Най-често през портала на ДАЕУ се заявява търсене на работаЦената
Коментари Харесай

Близо 5 млн. българи имат код за достъп до е-услуги

Най-често през портала на ДАЕУ се декларира търсене на работа

Цената на КЕП-овете у нас е десетократно по-ниска от тази в Европа, съобщи Атанас Темелков
(източник: ДАЕУ)

Около 500 000 българи имат дипломиран електронен автограф (КЕП ), ПИК на Национален осигурителен институт имат към 2 милиона души, а ПИК на Национална агенция за приходите към 2,5 милиона жители. Така на процедура близо 5 милиона жители имат код за достъп до електронните услуги, заяви ръководителят на Държавна организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ) Атанас Темелков в предаването „ Седмицата ” по Дарик радио.

През Единния портал за достъп до електронни административни услуги, поддържан от ДАЕУ, се дават над 340 услуги на централната, общински и регионални администрации, 130 са общинските услуги, а регионалните са 25. За да ги достъпват, жителите би трябвало да имат дипломиран електронен автограф (КЕП) или ПИК на Национален осигурителен институт.

Всяка една от услугите има съответното равнище на сигурност и според от това равнище, могат да се употребяват разнообразни средства за електронна идентификация. За страдание, броят на КЕП-овете в България е към момента невисок, разяснява Темелков и добави, че у нас цената на квалифицираните електронни подписи е десетократно по-ниска от тази, на която се оферират в Европа.
още по тематиката
При в началото заявяване от 20 лева и годишна такса сред 10 и 12 лева, всеки български жител може да си купи КЕП и с него да декларира отдалечено предоставяните услуги от централната и локална администрация по електронен път.

След оповестяване на изключителното състояние, организацията пусна и нова онлайн услуга за подаване на сигнали и тъжби с ПИК на Национален осигурителен институт или КЕП, или от мобилен телефон с заоблачен КЕП, който към този момент се дава от две компании в България. Изпращането на тези сигнали и тъжби се реализира посредством така наречен сигурна е-поща, която се употребява от всички администрации в страната.

В миг, в който сигналът е изпратен, стартира да тече срокът за отговор на съответната администрация. Когато отговорът е квалифициран, посредством Системата за несъмнено електронно връчване той се връща на подалия сигнал жител. По същия метод се действа, когато бъде декларирана и избрана електронна услуга, разясни ръководителят на ДАЕУ.

До момента има подадени над 3200 молби за търсене на работа. Това е най-често употребяваната по електронен път административна услуга, която може да се съобщи през Портала на организацията с КЕП или ПИК на Национален осигурителен институт. Темелков предложи на жителите да се срещнат деликатно с инструкциите към всяка една е-услуга, преди да я подадат, с цел да могат вярно да я адресират към съответното бюро по труда.

В допълнение, той даде и някои рекомендации за несъмнено прилагане на интернет услугите изобщо. Не разрешавайте на уеб страниците да ви запомнят паролата – макар че е доста комфортно и бързо, това е нестабилно, съобщи Темелков. Ако до момента потреблението на еднофакторно средство – име и ключова дума, за влизане в разнообразни системи беше изцяло задоволително, в този момент към този момент е неприемливо.

Затова и огромна част от системите изискват двуфакторна автентикация – когато човек изпише паролата си, той получава по самостоятелен канал или код посредством sms, или в допълнение известие през някакво приложение, с което се потвърждава, че той е този, който желае да влезе в системата.

И не на последно място – обучете личния състав да съблюдава физическата сигурност на своите устройства, акцентира Темелков. Това е едно от значителните неща, тъй като огромна част от пробивите в огромните организации и компании идват от вътрешен човек, когато целеустремено или по немарливост се позволява пробив в осведомителната система. Не оставайте включен компютъра си, без контрол, който може да бъде употребен злонамерено от различен, посъветва той.

Председателят на ДАЕУ прикани да се заобикаля потреблението на Wi-Fi мрежи при банкови преводи или при работа с  информация, с несъмнено равнище на сигурност. Паролите на домашните Wi-Fi устройства не е добре да са по дифолт. Те би трябвало да бъдат заменени още при единствено стартиране на устройството със ключова дума, с високо равнище на сигурност. Така мрежата ще бъде  предпазена и не може да бъде манипулирана от външен човек.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР