Най-честите проблеми на пътя са превишената скорост, шофирането с алкохол

...
Най-честите проблеми на пътя са превишената скорост, шофирането с алкохол
Коментари Харесай

Над 16 000 души всеки ден са готови да седнат зад волана пияни

Най-честите проблеми на пътя са превишената скорост, шофирането с алкохол и необезопасяването, сочи огромно изследване, извършено в 18 страни, в това число и България.

В рамките на изследването са следени повече от 220 хиляди автомобила и над 136 хиляди участници в придвижването.

Превишена скорост

10% от водачите, които се движат по автомагистрали и 7%, които карат в отвън население места надвишават позволената скорост.

В градовете повече от половината от водачите нарушават скоростните режими, съобщи в студиото на “Тази заран “ специалистът от Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ Милен Марков.

По думите му вероятността при конфликт с 80 км пешеходецът да остане жив е 0%.

С алкохол в кръвта

Малко под половин % от запитаните в изследването са дали отговор, че са карали след приложимост на алкохол и с над 0,5 промила алкохол в кръвта.

‘‘Ако се съпостави като дял този % от общо количество на дейните водачи значи, че 16 500 души всеки ден и във всеки един миг са подготвени да седнат зад кормилото, използвали алкохол‘‘, сподели пътният специалист.

Според него извънредно важен е както самоконтролът, по този начин и гражданският надзор. ‘‘Крайно време е да кажем, че това държание е нетърпимо и недопустимо‘‘, съобщи той.

В   колата   без   колани

Изследването демонстрира, че към 17% от водачите и 74% от пасажерите на задната седалка не слагат предпазен колан.

60% от децата по пътищата отвън обитаемоте места са необезопасени – без колан и без столче, а 40% от хората употребяват погрешно системите за обезопасяване на деца.

На днешния 15 септември се чака трафикът да бъде доста претрупан. Милен Марков поучава родителите да поставят децата си в столчета и да бъдат деликатни и толерантни, изключително към детски градини и учебни заведения.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР