Най-честата причина за развод е “несъвместимост в характерите, а най-срещаната

...
Най-честата причина за развод е “несъвместимост в характерите, а най-срещаната
Коментари Харесай

8 фрази, които ще разрушат връзката ви с шефа

Най-честата причина за бракоразвод е “несъвместимост в характерите ”, а най-срещаната причина за уволняване е “Така желаех да стане ”, само че и в двата случая зад всяка разлъка стоят доста проблеми и неточности, скрити зад думите. 

Според изследване на Bright Side ето кои са най-популярните изречения, които ще се окажат пагубни за връзките с шефа ви:

1. Имам потребност от нарастване на заплатата, тъй като би трябвало да върша ремонт у дома.
Ако говорите за нарастване на заплатата, подчертайте професионалните си достижения. Личните ви проблеми и потребности нямат връзка с работния развой. И колкото и жестоко да звучи, шефът ви не се интересува от тях. Може да поискате помощ в в действителност сложна обстановка.
По-добре кажете: “Утроих продуктивността си последните 6 месеца, по тази причина мисля, че заслужавам нарастване на заплатата ”.
4 вида шефове и по какъв начин да се оправим с тях
Съществува огромен избор от мотивационни книги по какъв начин да подобрявате мениджърските си качества, само че съществува огромен дефицит на книги по какъв начин...
Прочети повече
2. Мога ли да си потегли след обяд? И без това няма какво да върша в офиса.
Ако работата ви включва всекидневен проект, който сте изпълнили до обяд, може да си тръгнете, по-добре кажете, че сте си свършили дилемите. Във всички други обстановки, това единствено ще ви навреди. От една страна, показвате, че не сте заинтригувани от работата, въпреки това, ще получите дузина нови задания вместо да си тръгнете.
По-добре кажете: “Може ли да си потегли след обяд? " И споделете повода. Но тя не би трябвало да включва досада или липса на работа.

3. Вината е на Том.
Способността да признавате грешките си без да обвинявате другите, се смята за симптом на зрялост. Ако в действителност виновността е на Том, не го казвайте непосредствено.
По-добре кажете: “Прави сте, пропуснах този подробност. Оттук нататък ще внимавам повече. Все някак ще изправим грешката ”.

4. Напускам (без да го правите).
Ако сте решили да напускате, направете го. Ако тръшвате вратите, единствено с цел да демонстрирате позиция, след няколко такива гневни прояви, никой няма да ви взема насериозно. Затова не се изненадвайте, в случай че идващия път, като пандизите вратата, скоро няма да има кой да ви я отвори.
По-добре кажете: “Явно имаме разнообразни отзиви по въпроса ”.

5. Винаги сме го правили по този начин.
Няма значение дали говорите за решенията на предходния си началник или за личните си привички. Фразата е сходна на тези от рода на “Бившият ми го правеше по-добре ”, “Майка ми готви по-хубаво ”. Никой не харесва такива сравневия, тъй като те демонстрират мързел или отвращение за смяна.
По-добре кажете: “Вашето предложение е необичайно. Може да докара до някои компликации ”.

6. Ще опитам.
Тази фраза демонстрира, че нямате желание да свършите задачата и не се ангажирате. Вашият началник чува “Няма да го направя ”. Важно е на работа да показвате резултати.
По-добре кажете: “ОК, ще го направя ”.

7. Толкова доста работа имам.
Работата на чиновниците е да реализират главната цел на компанията. Ако шефът ви предложи нещо ново, очевидно проектът за деяние се е трансформирал. Затова по-добре изяснете кои задания сега са приоритет.
По-добре кажете: “Още работя по вчерашния план. Кои от тези задания са с приоритет? ”

8. Това не е мой проблем.
Когато сте част от екип, вие сте в лодката. Всеки проблем, който не е обвързван с вас през днешния ден, може да порасне и да докара до поглъщане на компанията, дружно с вашата кариера и бъдеще.
По-добре кажете: “Не съм специалист, само че може би би трябвало да го създадем по този начин… ”
6 лидерски качества, които би трябвало да има всеки добър началник
Ето 12 -те лидерски качества и държание, които има всеки ефикасен началник. 1. Те ​​имат мощна религия в себе си. Това не значи, че виновност...
Прочети повече
Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР