Най-честата причина за подаване на сигнали в Инспекцията по труда

...
Най-честата причина за подаване на сигнали в Инспекцията по труда
Коментари Харесай

Най-честите сигнали, подавани в Инспекцията по труда в Разград, са за неизплатени заплати

Най-честата причина за подаване на сигнали в Инспекцията по труда в Разград са за неизплащане на трудови хонорари, заяви шефът на институцията Минка Иванова. От началото на годината в инспекцията са постъпили 15 тъжби и сигнали от жители и организации.

Почти 2/3 от тях са били за неплатени и забавени заплати, компенсации и командировъчни.

Разгледани са и сигнали, свързани с работното време и отпуските. Констатираните нарушавания, свързани с изплащането на трудовите хонорари са 51 при 82 за същия интервал на предходната година. В две предприятия е открито трайно неизплащане на трудови хонорари, като в едното към този момент служащите са освободени и е открита процедура по неплатежоспособност, уточни Иванова. Тя добави, че за откритите нарушавания са формирани актове, а служащите са ориентирани към съда за завеждане на каузи.

През първото тримесечие на годината инспекцията е направила 190 инспекции по съблюдаване на трудовото законодателство в 175 предприятия. Констатираните нарушавания са 960, като близо 60 % от тях са свързани със здравословните и безвредни условия на труд. В региона на трудовите правни отношения откритите нарушавания са 408. Засилен и контролът по противозаконната трудова активност, като акцент при всяка инспекция, сподели още шефът на Инспекцията по труда в Разград. Тя означи, че в следствие през тримесечието са открити 17 случая на работещи без трудови контракти. 

Резултатите от контролната активност демонстрират, че съдействието със синдикалните представители е от голяма важност за ефикасното решение на проблеми, засягащи трудовото законодателство, като то способства и за понижаване на обществените спорове, добави Минка Иванова, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР