Най-чаканата вест за заплатите у нас: Ще растат над два

...
Най-чаканата вест за заплатите у нас: Ще растат над два
Коментари Харесай

Заплатите у нас: Ще растат над два пъти по-бързо от инфлацията през 2024


Най-чаканата новина за заплатите у нас: Ще порастват над два пъти по-бързо от инфлацията през 2024. Световни компании с прогноза за България.
Заплатите у нас ще порастват над два пъти
по-бързо от инфлацията през 2024 година, като предстоящият растеж е 9 процента, а средногодишната инфлация ще се откри на равнища от 4 %. Това предвиждат от компанията „ Алианц трейд “ (Allianz Trade) и  от „ Йолер Ермес “ (Euler Hermes) в регулярния си отчет за България.

Отбелязва се, че въпреки растежът на възнагражденията да се забавя спрямо предстоящите 13,5 % за 2023 година, те ще изпреварват
безапелационно нарастването на цените.
Анализаторите на компанията чакат по-малък растеж на потребителските разноски – 2 % за 2024 година по отношение на 5,5 и 3,7 % през 2023 година и 2022 година Прогнозира се, че семействата ще бъдат по-консервативни в харченето поради по-малкото нарастване на заплатите и поради възходящите лихви и по-неблагоприятните условия за заеми.
Прогнозата на „ Алианц трейд “ e за сдържан
напредък на българската стопанска система с към 2 % растеж на Брутният вътрешен продукт за 2024 година и 2,5 % за 2025 година

Като главен мотор за стопански напредък у нас през тази година се показват обществените разноски. При тях се чака растеж от близо 4 %. Инвестиционната интензивност също ще се възвърне през идващите две години,
движена от обществени вложения,
в това число планове, финансирани от Nеxt Generation EU. Прогнозираният растеж на вложенията за тази година е 4,2 % при нулев напредък за 2023 година, се отбелязва в отчета.

В разбора се показва упованието българският експорт да се възвърне постепенно и последователно успоредно с раздвижването на експортните пазари.
Предвиждането за тази година е за растеж
от 4,2 %. Прогнозира се, че вносът ще се възвръща по-убедително и по този начин приносът на чистата търговия ще стане негативен.
Бизнес средата в България е оценена
като „ съответна с някои неотстранени недостатъци “. Сред главните провокации пред българската стопанска система специалистите показват нерешените проблеми с корупцията и успеваемостта на правосъдната система, неустойчивостта на държавното управление и публичното неодобрение от стандарта на живот. Те означават и уязвимостта от външноикономически разтърсвания поради
огромната експортна взаимозависимост.
„ Наличието на валутен ръб и обичайно внимателната финансова политика на България обезпечават резистентност. Валутният ръб обаче значително обезврежда паричната политика, като лимитира потреблението й за противопоставяне на ценовия напън от 2021 година насам.
Затова чакаме валутната непоклатимост
да се резервира, но ценовата непоклатимост няма да бъде изцяло възобновена преди 2025 година “, разяснява Манфред Щамер, основен анализатор на „ Алианц трейд “, представен в известието.

„ Прогнозата ни е България да се причисли към еврозоната най-рано през 2025 година “, добавя той.
„ Възстановяването на износа е глътка
пресен въздух за българския бизнес, само че не чакаме то да бъде нито бързо, нито елементарно. Предвид усложнената икономическа конюнктура в редица страни, които са измежду обичайните експортни дестинации, както и световната прогноза на „ Алианц трейд “
за растеж на банкрутите и наклонност
на увеличение на интервалите на разплащане сред компаниите, нашата рекомендация към българските компании е за нараснало внимание, инспекция на контрагентите, точно следене на дължимите вземания и по опция съкращаване на периодите за приемането им “, изяснява Камелия Попова, шеф на „ Йолер Ермес “ („ Алианц трейд) за България.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР