Най-бялата досега боя е била произведена от академични изследователи с

...
Най-бялата досега боя е била произведена от академични изследователи с
Коментари Харесай

Най-бялата досега боя може да помогне за охлаждане на затоплящата се Земя

Най-бялата до момента багра е била създадена от университетски откриватели за да се ускори охлаждането на постройките и за справяне с климатичната рецесия , написа " Гардиън ".

Новата багра отразява 98% от слънчевата светлина , както и излъчва инфрачервена топлота през атмосферата в космоса. При тестванията тя е охладила повърхностите с 4,5 градуса под обкръжаващата температура, даже при мощна слънчева светлина. Изследователите споделят, че боята може да се появи на пазара след една или две години.

Боядисаните в бяло покриви се употребяват за изстудяване на постройките от епохи. Тъй като световното стопляне покачва температурите, техниката се употребява и в актуалните градски здания, като да вземем за пример в Ахмедабад в Индия и Ню Йорк в Съединени американски щати.

Наличните понастоящем отразяващи бели бои са надалеч по-добри от тъмните покривни материали, само че отразяват единствено 80-90% от слънчевата светлина и всмукват UV светлината. Това значи, че те не могат да охлаждат повърхности под обкръжаващата температура. Новата багра прави това, което води до по-малка потребност от климатици въглеродните излъчвания, които създават, които бързо нарастват.

" Нашата багра може да помогне в битката против световното стопляне, като оказва помощ за охлаждането на Земята ", акцентира проф. Сюлин Руан от Университета Пърдю в Съединени американски щати, като добавя: " Произвеждането на най-бялото бяло значи, че боята може да отразява оптималното количество слънчева светлина назад в космоса. "

Руан посочи, че боядисването на покрив от 93 кв. м ще даде охлаждаща електрическа енергия от 10 киловата: " Това е по-мощно от централните климатици, употребявани от множеството къщи. "

Новата багра беше разкрита в отчет в списанието ACS Applied Materials & Interfaces. Три фактора са виновни за охлаждането, което провокира боята. Първо, бариев сулфат е употребен като пигмент, който за разлика от стандартния пигмент от титанов диоксид, не всмуква UV светлина. Второ, употребена е висока централизация на пигмент - 60%.

Трето, пигментните частици са с друг размер. Количеството светлина, разпръсната от парченце, зависи от нейния размер, тъй че потреблението на обсег разпръсква повече от светлинния набор от слънцето. Лабораторията на Руан е оценила над 100 разнообразни материала и е тествала към 50 формулировки за всяка от най-обещаващите. Предишната им най-бяла багра използваше калциев карбонат - тебешир - и отразяваше 95,5% слънчева светлина.

Боята от бариев сулфат разрешава на повърхностите да бъдат под заобикалящата температура, даже при директна слънчева светлина, защото отразява толкоз доста слънчева светлина и също по този начин излъчва инфрачервена топлота на дължина на вълната, която не се всмуква от въздуха. " Радиацията може да премине през атмосферата, като непосредствено се загуби в дълбокия космос, който е извънредно леден ", изяснява Руан.

Изследователите прецизират, че ултрабялата багра употребява общоприет акрилен разтворител и може да бъде създадена като стандартна багра. Те настояват, че боята би била сходна по цена с актуалните бои, като бариевият сулфат в действителност е по-евтин от титаниевия диоксид. Те са тествали и устойчивостта на боята на изхабяване, само че показаха, че са нужни по-дългосрочни проби за атмосферните въздействия, с цел да се оцени дълготрайността ѝ

Руан увери, че боята не съставлява риск за зрението на хората: " Нашата повърхнина отразява дифузно слънчевата светлина, така че силата, която върви в избрана посока, не е доста мощна. Просто наподобява блестящо бяло, малко по-бяло от сняг. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР