Най-богатите 10% в САЩ притежават 89% от всички американски акции,

...
Най-богатите 10% в САЩ притежават 89% от всички американски акции,
Коментари Харесай

Най-богатите 10% в САЩ притежават близо 90% от американските акции

Най-богатите 10% в Съединени американски щати имат 89% от всички американски акции, които се държат от семействата в страната, съобщи Си Ен Би Си, базирайки се на данни на Федералния запас.

Това е рекордно равнище, подчертаващо ролята на фондовите пазари в възходящото неравноправие в Съединени американски щати.

Най-богатият 1% от семействата е спечелил повече от 6,5 трлн. $ от корпоративни дялове и взаимни фондове по време на пандемията от COVID-19, до момента в който по-бедните 90% от семействата са добавили единствено 1,2 трлн. $ към благосъстоянието си. Същите тези 90% държат в ръцете си единствено 11% от самостоятелно притежаваните акции, което е спад с един % спрямо интервала преди пандемията.

Фондовият пазар, чиято стойност съвсем се удвои след внезапния спад от март 2020 година и е повишена с 40% от началото на тази година, е главният източник на ново благосъстояние в Америка по време на пандемията, както и основната причина за възходящото неравноправие. Близо 70% от растежа на благосъстоянието в Съединени американски щати през последната година и половина идва от акции.

„ Най-богатият 1% има доста акции, а останалите от нас – малко “, разяснява Стивън Росентал от Urban-Brookings Tax Policy Center.

Нарастващата централизация на благосъстоянието се случва макар включването на милиони нови вложители на пазарите по време на пандемията – феномен, който доста анализатори побързаха да дефинират като „ демократизацията “ на акциите. Платформата за борова търговия Robinhood притегли 10 млн. нови профила през последните две години, като сега тя има 22 млн. консуматори – доста от които са млади и участващи на борсата за първи път.

Макар че повече хора се включват в борсовата търговия, облагите и благосъстоянието, които тя генерира, не доближават по-широко разпространяване. По думите на Росентал армията от нови вложители е многочислена, само че в това време с дребна покупателна дарба, като междинният размер на сметките на младите вложители в Robinhood е 4500 $.

„ Много от младите вложители също по този начин купиха акции при по-високи цени спрямо огромните вложители, които са на пазара от години “, добави той.

Стойността на акциите на най-богатите 10% е повишена с 43% сред януари 2020 година и юни 2021 година, до момента в който тази на останалите 90% се е повишила с 33%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР