Най-близките съседи на Украйна търпят големи финансови загуби от 14-месечната

...
Най-близките съседи на Украйна търпят големи финансови загуби от 14-месечната
Коментари Харесай

Рекордни заеми в Източна Европа заради Украйна

Най-близките съседи на Украйна търпят огромни финансови загуби от 14-месечната война, оповестява " Блумбърг ".

Предоставят се енергийни дотации, построяват се армии, а украинските бежанци получават заслон, обучение и храна.

За да платят тези сметки, източноевропейските държавни управления употребяват интернационалните дългови пазари както в никакъв случай до момента, предава БГНЕС.



По данни на " Блумбърг " тази година те към този момент са взели близо 32 милиарда $, което е три пъти повече от същия интервал на предходната година. За първи път от десетилетие три източноевропейски страни - Полша (9 милиарда долара), Румъния (6 милиарда долара) и Унгария (5 милиарда долара) - са измежду най-големите кредитополучатели в света.

А моментът не е подобаващ. Вземането на заеми на пазарите на облигации, даже за държавни управления с висок рейтинг като тези в Източна Европа, стана доста по-скъпо, откакто централните банки по света бързо покачиха лихвените проценти през миналата година. Полша, да вземем за пример, заплаща 5,5% годишна рента по новите си облигации с 30-годишен падеж. През 2021 година такива даваха единствено 4% рентабилност.



Покачването на разноските за обслужване на дълга ще способства за ненадейно набъбващите бюджетни дефицити в района и ще окаже по-голям напън върху финансовите институции. Нещо повече, в случай че нашествието на Русия в Украйна се проточи или задълбочи и се наложи да се вършат още по-големи разноски, финансирани с дълг, задграничните вложители може да не са толкоз склонни да купуват облигациите, които заливат пазара.

Има признаци, че вложителите към този момент са по-резервирани. Номинираният в долари дълг на Полша в този момент се търгува с равнища на рентабилност, близки до тези на страни, които от дълго време се считат за по-рискови, като Филипините, Индонезия и Уругвай.

Според оценките на анализаторите обшият бюджетен недостиг в Източна Европа ще нарасне до 4,3 % от брутния вътрешен артикул на района през тази година, спрямо 1,3 % през 2021 година

" Войната удря бюджетните дефицити двустранно ", показва Даниел Ууд, управител в " Уилям Блеър ": " Тя намалява икономическия напредък, което понижава събираемостта на приходите за държавното управление, а от страна на разноските се постанова страните да оказват помощ на хората, които са били мощно наранени от покачването на разноските за живот. "

Насочването към задграничните дългови пазари идва в миг, когато инфлацията опустошава източноевропейските стопански системи. Тя също е частично провокирана от войната, която прекъсна множеството съветски енергийни потоци към района. В някои страни инфлацията доближи към 20% - равнища, невиждани от десетилетия и на собствен ред докара до още по-голямо повишаване на локалните лихвени проценти, в сравнение с в Съединени американски щати и Западна Европа. В Полша, най-голямата стопанска система в района, лихвите по 10-годишните облигации към този момент са 6 %, което е четири пъти повече, в сравнение с единствено преди две години.

Но продажбата на задгранични облигации поражда главен риск, който не съществува на локалния пазар. Ако валутите в района стартират да се обезценяват по отношение на $, както се е случвало от време на време през годините, това ще усили разноските на тези държавни управления за погашение на дълга.

Потърсен за коментар, Золтан Курали, началник на унгарската организация за ръководство на дълга, съобщи, че " лимитирано равнище " на дълга в задгранична валута е по-евтино от заеми в маджарски форинти. Освен това то спомага за диверсификацията на инвеститорската база, защото " човек не би могъл да набере цялото това финансиране на един-единствен пазар ".

Полша разполага с благоприятни условия в границите на финансовия си проект да взема заеми в чужбина и с принадлежности за понижаване на разноските, в случай че е належащо, заяви Министерството на финансите във Варшава. А в по-дългосрочен проект полската валута злота би трябвало да нарастне, като се имат поради икономическите фундаменти в страната, което ще помогне за понижаване на дълговото задължение.

ING предвижда, че Унгария е в " комфортна " позиция, в която може, само че не е належащо да употребява още веднъж задграничните пазари през 2023 година, до момента в който Полша изпреварва графика. Румъния евентуално ще се нуждае от нова продажба на външен дълг през тази година, съобщи ING предходната седмица.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР