Най-бедните страни ще получат десетки милиарди долари под формата на

...
Най-бедните страни ще получат десетки милиарди долари под формата на
Коментари Харесай

Най-бедните страни ще получат помощи заради поскъпващите храни

Най-бедните страни ще получат десетки милиарди долари под формата на храни и торове от Съединени американски щати и интернационалните институции като Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) на фона на рецесията поради повишаването на стоките. В момента световните цени са с съвсем 30% по-високи по отношение на същия интервал през предходната година, написа Financial Times.

Реклама
Американският министър на финансите Джанет Йелън съобщи, че е доста обезпокоена от създалата се обстановка. " Руската инвазия в Украйна утежни казуса с несигурността при храните за хората по света, изключително в разрастващите се стопански системи ", разяснява тя. И добави, че има " доста действителен риск " поради поскъпналите храни и торове " повече хора да изпитват апетит, а натискът върху цените да се усили ".
Кризата с храните
Миналия месец американското финансово министерство организира среща с интернационалните институции, на която бяха разисквани ограничения за справяне с рецесията с храните. Съединени американски щати оповестиха нова световна помощ, с което общата сума, отпусната от американска страна от февруари насам, доближи 2.6 милиарда $. Освен това Вашингтон пробва да смекчи дефицита на торове, като подтиква локалното произвеждане на подхранващи смеси за насаждения с 500 млн. $. Същевременно МВФ съобщи, че ще даде помощ или посредством свои стратегии, или посредством изключително финансиране, като фокус ще бъде подкрепяне на страните за бързо възстановяване на обществените им принадлежности за отбрана на семействата, застрашени от апетит.

" Инфлацията доближава най-високите си нива от десетилетия и уязвимите семейства в страните с ниски и междинни приходи са най-силно застрашени от неустановеност при храните. А историята демонстрира, че гладът постоянно води до протести и принуждение ", показва ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.

Азиатската банка за развиване ще поддържа напъните за обезпечаването на хранителни доставки за Афганистан и Шри Ланка взаимно с Организацията за издръжка и земеделие и Световната продоволствена стратегия. Африканската банка за развиване ще употребява 1.5 милиарда $, с цел да помогне на 20 млн. африкански земеделци с торове и семена, а Световната банка ще обезпечи 30 милиарда $ за идващите 15 месеца, като 12 милиарда $ ще отидат за нови планове, а 18 милиарда $ за съществуващи планове, свързани с хранителната сигурност.
Глобалните цени са с съвсем 30% по-високи по отношение на същия интервал през предходната година Източник: Reuters Реклама Предупреждението на Организация на обединените нации
В четвъртък генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че войната в Украйна може да докара до световна рецесия с храните, която да продължи с години. По думите му някои страни ще са изправени пред дълготраен апетит, в случай че износът от Украйна не бъде възобновен.

Гутериш уточни, че съветската инвазия в композиция с резултатите от климатичните промени и пандемията от ковид " заплашва да прати десетки милиони души към хранителна неустойчивост, последвана от недохранване и всеобщ апетит ". Той твърди, че " има задоволително храна в света, в случай че действаме дружно, само че в случай че не разгадаем този проблем през днешния ден, сме изправени пред световен дефицит през идващите месеци ".

Руската инвазия блокира доставките от украинските пристанища, които преди този момент изнасяха големи количества готварско олио, пшеница и царевица. Британската Военновъздушни сили написа, че към 20 млн. тона зърно от предходната годишна продукция сега са блокирани в Украйна, които в случай че бъдат освободени, могат да облекчат обстановката на световните пазари.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР