Най-бедните пенсионери ще получат социална добавка, за да достигнат линията

...
Най-бедните пенсионери ще получат социална добавка, за да достигнат линията
Коментари Харесай

Асен Василев: Бизнесът ще изплаща само първите два дни от болничните

Най-бедните пенсионери ще получат обществена добавка, с цел да доближат линията на беднотия. Това може да се случи през 2024 година, съобщи финансовият министър Асен Василев на съвещанието на Тристранния съвет за съдействие.

Той изясни, че поради класическото швейцарско предписание пенсиите са се вдигнали с 12%.

“Така минималната пенсия за стаж и възраст е 523,04 лева и минава линията на беднотия, която е 504 лева ”, акцентира още той.

Той означи, че от Има Такъв Народ към този момент са настроени скептично и към концепциите за правосъдна промяна на ръководещите

Относно болничните Асен Василев разясни, че от идната година бизнесът ще заплаща единствено първите два дни от тях. “Сега първите 3 дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно заплащане, а изискването е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След третия ден стават 80% и се поема от страната ”, съобщи още финансовият министър.

Той уточни, че се изразил терзанията си за финансите в няколко бранша пред Денков

Относно минималната работна заплата той разяснява, че тя остава 780 лева, само че минималните осигуровки се подвигат от 1 август със 70 лева и по този метод също ще бъдат 780 лева Толкова ще е и втората година от майчинството ”, разясни още Асен Василев.

Националният съвет за тристранно съдействие организира изключително съвещание в понеделник в Гранитна зала в постройката на Министерския съвет.

Тристранният съвет разиска Проекта на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година, както и тези на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година и на държавния бюджет за 2023 година

Тази година са заложени средства в размер на 7 милиарда 27 млн. и 213 хиляди лева, уточни по време на съвещанието на НСТС доктор Йорданка Пенкова, краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на НЗОК. 
В показания на уеб страницата на Министерството на финансите проект на бюджет за НЗОК се показва, че в региона на опазването на здравето не престават напъните за възстановяване на профилактиката, предварителната защита на здравето, за гарантиране на качествени и ефикасни здравни грижи. По бюджета на НЗОК за 2023 година са планувани в допълнение над 900 млн. лева за възстановяване на достъпа и обезпечаване на здравните потребности на популацията.

Тази година са заложени средства в размер на 7 милиарда 27 млн. и 213 хиляди лева, уточни по време на съвещанието на НСТС доктор Йорданка Пенкова, краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на НЗОК. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР