Най-бедните държави в света ще бъдат компенсирани от по-богатите с

...
Най-бедните държави в света ще бъдат компенсирани от по-богатите с
Коментари Харесай

Тръпки по гръбнака на световните лидери. Защо богатите страни ще платят на бедните милиони долари за климата

Най-бедните страни в света ще бъдат обезщетени от по-богатите с фонд за вреди, настъпили поради климата. Това взеха решение участниците в Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата COP28 , оповестиха международните организации.

Конференцията за изменението на климата е годишна среща на близо 200 страни от целия свят, които се събират, с цел да оценят напредъка в битката с климатичните промени и да подхващат разнообразни ограничения, свързани с нея. Тя стартира в четвъртък и ще продължи до 12 декември.

Домакините от Обединените арабски емирства (ОАЕ) сложиха разискването за сходно решение за общ фонд още на първия ден на конференцията. То беше подкрепено, а няколко страни бързо обявиха присъединяване с общо 400 млн. $.
Кой какъв брой ще заплати
Страните от Европейски Съюз ще допринесат с 200 млн. $, половината от които идват от Германия . ОАЕ заяви, че също ще се включи със 100 млн. $.

„ Това е положителен сигнал за подтик за света и за работата ни тук в Дубай “, сподели председателстващият COP 28 Султан Ахмед ал-Джабер .

Световните медии разясняват решението като изненадващо още в откриващия ден на конференцията. Би Би Си разяснява, че това е част от тактиката на домакините от ОАЕ от една страна да насърчат останалите участници за по-смели дейности, само че от друга, пиар ход, с който Абу Даби да оправдае разискването на покупко-продажби с фосилни горива с 15 страни.
„ Тръпки по гръбнака на международните водачи “
Срещата, която се организира в Дубай, беше открита с предизвестие от основния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш . Той сподели, че светът сега минава през „ климатичен колапс в действително време “, както и че данните, че 2023 година ще бъде най-топлата в историята, би трябвало да доведат до „ тръпки по гръбнака на международните водачи “.

Фондът се учредява, откакто преди три десетилетия за пръв път се появява концепцията за него, написа Би Би Си. За загубите и вредите ще бъдат обезщетени съответно страни, които са потърпевши от бедствия, свързани с климата.

Досега обезщетение имаше единствено за страните, които бяха подпомагани поради повишението на температурити, както и за намаляването на нездравословните излъчвания.

Идеята за учредяването на фонда е призната на миналогодишната конференция в Египет, а през последните 12 месеца са изяснени детайлите, свързани с разпоредбите на работа, кои страни би трябвало да заплащат и кой тъкмо ще ръководи средствата.

През 2015 година в Париж страните от Организация на обединените нации подписаха единодушие за ограничение на покачването на международната температура сред 1,5 и 2 градуса по Целзий. Заедно с това бяха подхванати и голям брой ограничения за намаляването на излъчванията, свързани с фосилни горива, за понижаване на последствията от климатичните промени.

По-късно Европейският съюз одобри лична политика за климата, станала известна като Зелена договорка, която цели да трансформира Европа в климатично неутрална до 2050 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР