Най-бедната страна в ЕС, корупция и протести, трудно съставяне на

...
Най-бедната страна в ЕС, корупция и протести, трудно съставяне на
Коментари Харесай

Немските медии: Плесница за Борисов! Имаме добра вест, ако това е негов край като политик

Най-бедната страна в Европейски Съюз, корупция и митинги, мъчно сформиране на ново държавно управление, може би предварителни избори, проваляне за Борисов - това са основните детайли, които построяват следизборната картина в България съгласно международните медии.

На хората им писна от корупцията и неприятното ръководство на рецесията

" Плесница за премиера " - по този начин е озаглавила коментара си в берлинския напредничав ляв вестник " Тагесцайтунг " журналистката Барбара Йортъл, която добре познава България.

Авторката написа: " Очевидно на множеството хора в страната към този момент им е писнало от корупцията, от безсрамното обогатяване на шепа хора с власт, от гушкането със съмнителни олигарси и от обвързаността сред политиката и правораздаването ".

Йортъл счита, че държавното управление на ГЕРБ се е движело на зиг-заг в изискванията на пандемия, че макар растящия брой нови инфекции не е било поредно във въвеждането на ограничавания, а в този момент заплаща цената за пагубния мениджмънт на битката против пандемията. Тя слага акцент и върху резултата на друга партия: " Окуражително е, че националистическата партия Вътрешна македонска революционна организация, която до момента участваше в държавното управление, няма да влезе в новия парламент. Насъскването против хомосексуалните и против ромското малцинство към този момент не прави работа. Същото важи и за непохватните опити да се раздуха ненавист против прилежаща Северна Македония, чиито упоритости за старт на европреговорите България блокира през предходната година. "

Слиза ли Борисов от сцената?

Барбара Йортъл написа, че изборите са еднопосочен триумф най-много за партията на Слави Трифонов и за " Демократична България ". Но накъде оттук нататък, пита тя и разяснява, че съставянето на държавно управление наподобява като " площ на кръга ", а във въздуха към този момент се носи и концепцията за предварителни избори. В края на коментара си тя стига и до Бойко Борисов : " Тези избори могат да се окажат даже край на политическата му кариера. А това ще бъде една в действителност добра вест. "

Агенция ДПА разяснява: " За българския министър председател и победител в изборите съставянето на държавно управление ще бъде " Мисия невъзможна ". Партиите на митинга, които желаеха да го смъкват, считат себе си за спечелили. "

В швейцарския " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ) създателят на публикацията за България Паул Флюкигер написа, че тези избори може да се оценят и като референдум за трите досегашни мандата на Борисов, който министър председателят е изгубил. Както в множеството изявления в интернационалните медии , и НЦЦ показва общата картина и партийния ландшафт в България, а за " ИТН " написа, че погрешно е получил поддръжка и от ромите, които харесват Слави Трифонов.

Разнопосочни са оценките са триумфа на Слави Трифонов

ДПА отбелязва, че Трифонов е измежду най-известните коронаскептици, само че все пак сега се намира под карантина поради признаци на Ковид-19. За партията на Слави Трифонов Барбара Йортъл отбелязва в " Тагесцайтунг ", че тя е съумяла да вземе гласове от ГЕРБ и от националистите, а изключително положителни резултати е посочила измежду младите генерации и българките и българите, живеещи в чужбина.

В задълбочения разбор на люксембургското немскоезично издание " Люксембургер Ворт " също става дума за Има Такъв Народ. Вестникът написа: " През 2020 година българите претърпяха едно лято, през което политическата тъкан на страната напълно се промени. Въпреки епидемията. Въпреки все по-репресивните дейности на държавното управление. Колко съществено се е трансформирало всичко - това виждаме в този момент, след изборите. Но придвижването от предишното лято не съумя да промени едно: то не съумя със съдържателни послания да проникне до центъра на обществото и да предложи същинска опция. " Демократична България ", един съюз от три цивилен обединения с реалистични оферти, събра единствено 9 %, до момента в който " ИТН " със своите популистки обещания излезе на второ място. "

И най-после - няколко цитата от австрийския " Ди Пресе ", където Томас Розер написа: " Тежко окастреният победител в изборите най-малко обществено не показва никакви вътрешни терзания след своята пирова победа. “ Авторът отбелязва, че на фона на безбройните корупционни кавги за множеството българи държавните умения на някогашния телохранител Борисов наподобяват все по-неубедителни. И прави оценка по този начин възможностите му за нов мандат: " Самовлюбеният солист надали е подобаващ да поеме ръководството. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР