Най-бавната скорост на звук в природата е тази на гласа

...
Най-бавната скорост на звук в природата е тази на гласа
Коментари Харесай

Учени: Мозъкът на тийнейджъра не чува гласа на майката

Най-бавната скорост на тон в природата е тази на гласа на майката – започваш да го чуваш чак на 40. До през днешния ден това бе единствено анекдот, само че учени от университета „ Стандфорд “ потвърдиха, че в действителност тъкмо по този начин работи човешкият мозък.

Реакцията на подрастващите към избрани гласове се трансформира в пубертета. От към 13-тата година нататък гласът на майката стопира да се разграничава като безспорен приортиет и се изравнява по значимост със сигналите, които ни дават гласовете на другите околни, откриват откривателите. Проучването им е оповестено в научното списание „ Нойросайънс “.

При скенинг на мозъка на деца под 12 години се вижда избухлива реакция на невроните, когато чуват гласа на майката. Задействат се прочувствените центрове. Около 13-атата година обаче тази реакция изчезва. Мозъкът на младежа стартира да реагира еднообразно на гласа на майката и на гласа на другите околни. Активират се елементи на мозъка, които са свързани със звуковата преправка, филтрирането на значима информация и спомените. Когато майката споделя незначителни неща, мозъкът не реагира интензивно. Промените са толкоз забележими за учените, че те могат да посочат точната възраст на едно дете съгласно реакцията на мозъка му към майчиния глас.

Човешкият мозък се трансформира с възрастта и стартира да става деликатен към близките, а освен към родителите, с цел да се напасне към околната среда, да се социализира. Това е наложително за оцеляването, изяснява ученият Винъд Менън.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР