Най-бързият ядрен бомбардировач B-1B Lancer на американската армия, която разполага

...
Най-бързият ядрен бомбардировач B-1B Lancer на американската армия, която разполага
Коментари Харесай

Стратегически бомбардировач B-1B Lancer се разби при кацане във военна база на САЩ

Най-бързият нуклеарен бомбардировач B-1B Lancer на американската войска, която разполага с 40 такива самолета, се разруши при злощастно кацане. Това е станало във военната база Елсуърт в щата Южна Дакота, оповестяват международните организации.

Най-вероятната причина за случая са неприятни метеорологични условия.

И четиримата членове на екипажа са съумели да катапултират и са оживели. 



Камери за трафик, ситуирани наоколо до военновъздушната база, са уловили по какъв начин самолетът се разпада с поредност от гърмежи от удара в земята.

B-1B Lancer  има 4 реактивни мотора, с които развива оптималната скорост от към 1400 км/ч. Крилата са с променлива геометрия, което оказва помощ за по-добрата аеродинамика на машината.

Самолетът е чудовище във въздуха, тъй като може да носи близо 60 тона въоръжение, с което се оказва и най-тежкият бомбардировач в арсенала на Съединени американски щати. На външни пилони могат да се закачат крилати ракети с тегло до 23 тона, а във вътрешността си бомбардировачът може да носи още 34 тона бомби.

B-1B може да носи до 24 нуклеарни бомби. Максималният обхват е 9400 км.

Екипажът на B-1 се състои от двама водачи и двама офицери по оръжейни системи.

Горивото и поддръжката за 12-часова задача коства 948 003 $.

B-1B Lancer се създава до 1988 година, като са основани 104 бройки. Към днешна дата Съединени американски щати употребява 45 от тях. В края на предишния век е изчислено, че цената на един B-1B Lancer е 280 милиона $. Спрямо инфлацията, към днешна дата тази цена към този момент е над 500 милиона $.

 До 2001 година Съединени американски щати губят 10 бройки и 17 водача при произшествия. Последният сходен случай с американски аероплан беше през ноември 2023 година, когато изтребител се разруши над Средиземно море. Според европейското командване на Съединени американски щати (USEUCOM) случаят е станал по време на презареждане във въздуха. Самолетът е имал техническа нередовност, заради което се е разрушил в морето.

По-късно в Ирак боен хеликоптер се разруши при политане от летище Хилва в провинция Салах ал-Дин. Според известия в медиите случаят е станал по време на задача по сигурността за изборите за недодялан съвет, както и по време на превозването на хеликоптер на две транспортни средства. Уточнява се, че е зародила техническа нередовност в единия от двата хеликоптера.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР