Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за

...
Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за
Коментари Харесай

Хиляди филипинци избягаха от домовете си заради вулкан

Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за втори следващ ден. Хиляди локални поданици избягаха от домовете си, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Вулканът се намира на 330 км южно от филипинската столица Манила в провинция Албай. Второто следващо незадълбочено изригване на Майон продължи към пет минути и се случи тази заран, съобщи Филипинският институт по вулканология и сеизмология.

" Образува се сивкава пара и дирек от пепел, които значително останаха скрити поради обвилите вулканичния кратер облаци ", съобщи институтът. " Разнесе се и миризма на сяра, а тътените от вулканичната активност са били чути от локалните поданици ", допълват от там.

Институтът увеличи степента на паника за Майон на втора, откакто стана факт първото незадълбочено изригване. При него се образува дирек от пепел с приблизителна височина от 2500 м.

Институтът съобщи още, че холата би трябвало да са бдителни и да не навлизат в 6-километровия радиус на рисковата зона, с цел да се понижи във допустимо най-голяма степен рискът от произшествия, провокирани от неочаквани изригвания, рухвания на камъни и свличания на земни маси.

Над 2200 поданици на градовете Гинобатан, Камалиг и Анолинг са избягали от домовете си, съобщи представител на полицията. Те са настанени в учебни заведения, които са превърнати в евакуационни центрове.

Високият 2472 м вулкан е изригвал към 50 пъти от 1616 година Последното му смъртоносно изригване е от май 2013 година, когато петима туристи умират, а седем души са ранени.

Най-страшното изригване е през 1814 година, когато умират над 1200 души, а обитаемо място е заровено под вулканична тиня. През 1993 година умират 79 души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР