Навярно всички знаят, че клокването на процесора и оперативната памет

...
Навярно всички знаят, че клокването на процесора и оперативната памет
Коментари Харесай

Овърклок на дисплейната матрица

Навярно всички знаят, че клокването на процесора и оперативната памет не е нещо изключително и е относително елементарно. Но малко на брой се досещат, че е вероятен и овърклокът на монитора, като неведнъж разликата е по-съществена и доста по-забележима от клокването на който и да е различен хардуерен съставен елемент. И още, този клок е доста по-безопасен.
Малко доктрина

Какво е овърклокът на дисплейната матрица? Това е деяние, при което опресняването на изображението от общоприетите 60 Hz се усилва до 70-75, от време на време до 120 и даже до 150 Hz. По този метод доста се покачва плавността на картината. Опресняването на на изображението с периодичност 60 Hz значи, че картината на екрана се сменя тъкмо 60 пъти в секунда. Но видеокартата може да подава както по-малък, по този начин и по-голям брой fps. Ако броят на фрагментите, подавани от видеокартата са по-малък от честотата на освежаване, това значи, че всеки кадър ще бъде показан два пъти, а от време на време и три пъти на екрана, което води до осезателни задръжки. А в случай че броят фрагменти, подавани от видеокартата е по-голям от честотата на възобновяване на монитора, то се получава по този начин, че на екрана се пробва извеждането на два-три фрагмента по едно и също време. А това води до появяването на характерни артефакти:



Компромисът в този случай е отвесната синхронизация. При този метод, всеки кадър, подаден от видеокартата, подхожда на едно възобновяване от страна на монитора. Получава се идеално гладко изображение, като освен това видеокартата не се натоварва толкоз доста, както се товари без синхронизацията. Този режим постоянно се употребява в системата – да вземем за пример, когато превъртате в браузъра, артефакти няма и скролването е гладко.

Качването на честотата на монитора има двоен резултат: първо, отвесната синхронизация става при по-висока периодичност, а това значи, че плавността ще се увеличи още – всички могат да виждат разликата на YouTube клипове с 30 и 60 фрагмента в секунда. Второ, в случай че в игрите графичната карта подава повече от 60 фрагмента в секунда, то в този момент прагът за появяването на артефакти се измества до нова периодичност на освежаване, което е значимо при по-динамичните игри.

Всеки би се запитал, до каква степен е безвреден този овърклок. Много по-безопасен е от клокването на останалия хардуер. Ако мониторът работи с новата периодичност и изображението е добро- няма никакви проблеми, още повече, че тук няма прегряване. Възможни са проблеми с някои доста остарели монитори, които към този момент не могат да се намерят.

Практика

Първото, което би трябвало да се знае, е че е вероятен овърклокът на всяка дисплейна матрица – даже и в преносимите компютри. Само че има редица фактори, с които би трябвало да се съобразим.

Първо, методът на включване – посредством DVI врата при резолюция 1920х1080 пиксела надали ще получите повече от 65 Hz – прекомерно ниска е пропускателната дарба на интерфейса. Чрез общоприетите HDMI (до 1.4) при същата резолюция е допустимо да се получи периодичност на освежаване към 75-85 Hz. А посредством новите HDMI (1.4-2.0), Thunderbolt или DisplayPort съвсем няма ограничаване и могат да се получат даже 120-165 Hz. Аналогично е ситуацията в преносимите компютри, в които дисплейната матрица постоянно е включена непосредствено към дънната платка и пропускателната дарба е висока.

Второ, даже и с бърз интерфейс при повишение на честотата се появяват различен тип артефакти и повода за това е контролера на матрицата. Тук надали може да се направи доста, с изключение на да се намали честотата на освежаване до последната постоянна.

По-конкретно

Притежателите на видеокарти от Nvidia имат повече шанс и при тях логаритъмът на дейностите е напълно банален: Трябва да се влезе в панела на Nvidia, оттова в настройките, откъдето да се отметне, че се позволява включването на режими, които не се поддържат от екрана, след което да се избере бутона “Създаване на лична резолюция и в новия програмен прозорец се дава достъп до смяната на честотата.



Най-добре е честотата да се подвига с 3-5 Hz, след което да се кликва върху бутона “Тест”. Ако няма артефакти и има изображения – честотата се качва с още 1-2 Hz. Съвсем като при овърклока на видеокарта. След като намерите най-подходящата периодичност, просто запишете тази настройка и тя ще стартира да се появява в потребителските резолюции.



Риск няма, тъй като даже и в случай че мониторът изгасне, след 20 секунди автоматизирано ще се върнат параметрите по дифолт.



Този способ е добър единствено при видеокартите на Nvidia. При AMD или Intel всичко е по различен метод и в настройките на техните драйвери няма алтернатива за смяна на честотата. Но съществува универсално приложение, което дава опция за клок и в тези случаи. Това е Custom Resolution Utility (CRU), която може да бъде изтеглена да вземем за пример от monitortests.com.



Трябва да се има поради, че тази стратегия няма бутон “Тест”, измененията влизат в действие незабавно и в случай че нещо не е наред и се покаже черен екран, ще би трябвало да се включи или втори екран и да се върнат предходните настройки, или да се рестартира в безвреден режим, с което се реализира същото.

Програмата е лесна за работа, като първо би трябвало да се отстранен отметките от всички чекбоксове от лявата страна.



Сега, под програмния прозорец с Detailed resolutions кликаме върху Add, слагаме Automatic – LCD Reduced и малко по-надолу към този момент можем да променяме честотата.

Естествено, всеки ще се запита, щом резултатът е толкоз осезателен, за какво това не се прави от самите производители още в завода? Отговорът е елементарен – стандарти. За мониторите, общоприетата периодичност от дълго време е 60 Hz. И още, прекалено много зависи от потребления интерфейс. Така да вземем за пример, 1080р60 могат да бъдат получени при всевъзможен интерфейс – DVI и Thunderbolt 3. Но за 1080р80 към този момент е нужен специфичен кабел – DVI и старите HDMI към този момент не са подобаващи. За да не става комплициране, производителите са се спрели на 60 Hz.

Ако вдигнете честотата от 60 на 65 Hz, то този клок няма смисъл и разликата няма да се забележи. Но при достигането на 75 Hz и нагоре, разликата към този момент се вижда напълно ясно и си коства губенето на малко време. Трябва да се има поради, че след този овърклок, натоварването на видеокартата ще се усили, тъй като тя би трябвало да генерира повече фрагменти в секунда, а в случай че ускорявате дисплейната матрица на преносимия компютър, неговата самостоятелна работа ще намалее.

Всеки самичък би трябвало да опитва и да реши, дали си коства този овърклок на дисплейната матрица. А в случай че сте се занимавали с нещо сходно, споделете.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР