Навярно много хора, особено тези, които живеят на село, са

...
Навярно много хора, особено тези, които живеят на село, са
Коментари Харесай

Защо птиците гълтат камъчета?

Навярно доста хора, изключително тези, които живеят на село, са забелязали, че на процедура всички представители от семейство пернати гълтат дребни камъчета. Защо вършат това?

Специалисти по селско стопанство са провели редица опити с елементарни домашни кокошки, от които станало ясно, че на кокошка, която гълта камъчета, й е належащо към 60 грама зърно дневно, а на кокошка, която не използва каменни добавки, са нужни цели 80 грама. Всъщност камъчетата не могат да заменят естествената зърнена или растителна храна на птиците, тайната се крие другаде.

Условно казано, птичият корем, запълнен с камъчета, работи както челюстите при хората. Всички представители на семейство пернати имат необикновен орган, по този начин нареченото „ мускулно стомахче ” (воденичка), който има доста дебели и мощни мускулни стени.

Изследванията на френския физик Реомюр демонстрираха, че мускулите на това стомахче могат да раздробяват стъклените мъниста и да смачкват парченцата желязо, които гълтам птицата. На процедура камъчетата, попаднали в това стомахче, се задвижват при съкращаването на мускулите и стриват зърното. Следователно кокошката се засища с по-малко зърно.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР