Навсякъде има значителен ръст. България спрямо Европа е една от

...
Навсякъде има значителен ръст. България спрямо Европа е една от
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Не знам какво трябва да направим, за да издържим още една вълна

 Навсякъде има забележителен растеж. България по отношение на Европа е една от страните с най-голяма опция за заразяване. Но по отношение на прилежащите страни стоим добре. Това мнение изрази основният държавен здравен контрольор доцент доктор, д.м. Ангел Кунчев. Той удостовери, че проблеми може да има наесен, а най-много януари и февруари, когато се ускорява сезонният грип.

" Не може всичко да се изясни единствено със спазването или неспазването на ограниченията. Има нещо в качеството на вируса. Има наклонност за по-леко предаване и сваляне на възрастта на новоустановените случаи ", разяснява той. Пред Българска национална телевизия доцент Кунчев посочи, че 30% от инфектираните у нас към този момент са под 50 година По думите му няма по какъв начин да се създадат точни и ясни критерии какво да се прави, тъй като действително още се знае малко за COVID-19. Като да вземем за пример не е установен кой е естественият контейнер, има ли имунитет. Кунчев уточни, че би трябвало да се реагира съгласно обстановката. " Не можем да спрем разпространяването, това е невероятно при въздушно-капкова зараза ", посочи експертът.

" Не знам какво би трябвало да създадем, с цел да издържим още една вълна ", сподели доцент Кунчев. И обобщи, че ще би трябвало да се разграничават болесттите от ковид, да се вършат проучвания, с цел да се откри какво тъкмо би трябвало да се лекува. Напомни, че би трябвало да пазим здравната система и рисковите групи, в които попадат пенсионерите.  " Сега броят на инфектирани в интензивно поделение е по-малко. Ако това се задържи, ще кажем че има по-леко протичане. В интензивно са най-тежките случаи. Променихме тактиката на лекуване. Изнесохме от болничното заведение тези, които могат да се лекуват във у дома ", изясни още Кунчев.

Относно опцията за ваксина против грип, той уточни:  " Грипната ваксина се появява тогава, когато производителят има опция да я достави. Само 2 са компаниите, които имат регистрация в България. Всичките ваксини се поръчват най-малко година по-рано ".

Във връзка с началото на образователната година доцент Кунчев разяснява: " Нямаме клинична картина, тежка или среднотежка, в ученическа възраст. Когато стоиш 5-6-7 часа в една стая с толкоз души, крие опасности ". Той сподели, че се водят диалози и ще се пристъпи към по-специална стерилизация, учениците да не излизат едновременно в междучасие, да не обикалят кабинетите и др. 

На въпрос дали митингите крият риск за по-голям брой инфектирани, Кунчев пожела да не се политизира въпросът. Каза, че не е комплицирано всеки да реши, че скупчването на хора крие риск. " След като имаме хора на едно място, всяко събиране на хора, риск има и доста зависи от персоналното ни държание ", сподели той и даде образец с баловете.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР