Навсякъде има инфлация в Европа, но в България тя се

...
Навсякъде има инфлация в Европа, но в България тя се
Коментари Харесай

Асен Василев: Инфлацията у нас се усеща повече, защото сме по-бедни

Навсякъде има инфлация в Европа, само че в България тя се усеща по-бързо тъй като сме по-бедни. Това съобщи финансовият министър Асен Василев в Пловдив преди формалното основаване на партия „ Продължаваме Промяната ”

„ Енергийната и хранителната част заемат най-вече място в потребителската кошница на българина по тази причина рецесията идва при нас по-бързо, в сравнение с в останалите страни ”, уточни той.

По думите му сега най-голямото предизвикателство е да не се допусне цените на храните и торовете в България да продължат да порастват.

„ Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, която от предишния юли не е повишавала цените на тока и е дала най-вече помощи за отплата на бизнеса. Енергийната рецесия е доста повече овладяна у нас, в сравнение с да вземем за пример в Гърция ”, сподели още Василев и акцентира, че никой не е очаквал войната и икономическите вреди, които ще провокира тя.

Финансовият министър дефинира като „ доста добър и уравновесен ” последния отчет за МВФ в България. Документът предвижда двуцифрена инфлация у нас през 2022 година В него се предлага унищожаване на диференцираното ДДС за някои артикули и услуги, въведено поради Коронавирус пандемията.

„ Никога не съм мислил, че ще бъда член на партия, камо ли да основавам такава. “, съобщи малко по-късно Василев в тирада пред участниците в събранието за учредяването на „ Продължаваме промяната “ като партия пет месеца откакто групировката завоюва последните парламентарни избори. То се организира в Пловдив

„ Всичко стартира, когато с Кирил имахме един диалог за България. Не използваме ресурсите си не защото  сме глупави, а тъй като една дребна група е присвоила властта и я употребява за лични цели. Тази дребна група по този начин е провела разпоредбите на играта, че ти или им помагаш да крадат, или напускаш страната - това бяха двата избора. Тази политика изгони 800 000 души от страната. Това е най-голямата загуба за България. Точно тази политика искахме да спрем и да променим ”, сподели Василев пред делегатите.

Правим ужасно доста неточности, призна на собствен ред в тирада пред събранието и министър председателят Кирил Петков. „ Ти не знаеш къде си и какво да правиш – обикновено е, че ще направиш доста неточности. Изведнъж тук имаме една цяла страна с всички институции и проблеми, издигнато по най-лошия метод..  Грешките, които не би трябвало да вършим и до този миг мога да кажа почтено, че не сме създали е да вземем решения, които сме знаели, че са неверни, само че сме ги създали все пак. Такива решения до този миг не мисля, че някой от нашия екип е направил. И това за мен е задачата, която би трябвало да продължим да вършим ”, добави министър председателят.

„ Това, което научихме доста бързо и с Асен, и с групата към нас е, че сами не можем. Няма по какъв начин да стане единствено на възторг. Колкото повече работим дружно, колкото повече съидейници бутаме в една посока, толкоз повече смяната стартира да се случва ”, уточни Петков.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР