Навръх рождения ден на великия български композитор Панчо Владигеров –

...
Навръх рождения ден на великия български композитор Панчо Владигеров –
Коментари Харесай

Шумен чества рождението на Панчо Владигеров

Навръх рождения ден на великия български композитор Панчо Владигеров – 13 март, шуменци посрещат симфоничния оркестър на Българското национално радио. Това е първо посещение на един от водещите български оркестри в града, където е живял и творил основателят на рапсодия “Вардар”.

В залата на Драматично-куклен спектакъл “Васил Друмев” ще звучат Владигерови творби, извънредно рядко изпълнявани от оркестър. Това са включените в програмата Акварели опус 37, отдадени на неговата първа учителка в Шумен Павла Жекова и Класично и сантиментално опус 24, чието първо клавирно осъществяване е било в Шумен. Ще прозвучи и известната Песен от Българска сюита опус 21. Публиката ще има удоволствието да се наслаждения и на осъществяването на Увертюра опус 115, Namensfeier /Имен ден/ от Бетовен, както и на Концерта за цигулка и оркестър № 1 от Брух.

Концертът ще бъде под палката на основния диригент на симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин, а солист е виртуозният цигулар и ръководител на фондация “Панчо Владигеров” Минчо Минчев. Двамата ще вземат участие безплатно в музикалното събитие на годината. Гостуването им е по специфична покана и предложение на кмета на Шумен Любомир Христов.

Като почетни посетители на концерта са поканени ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов, публични лица и ръководители на институции, с които фондация “Панчо Владигеров” работи през годините.

Тази година се навършват, с изключение на 119 година от рождението на Владигеров и 25 година от активността на едноименната фондация. През тези години тя почтено извършва патриотичния дълг към създателя, на който се гради освен националната, само че и международната музикална просвета. За това време в Шумен са извършени 8 национални и 7 интернационалните състезанието. Фотоизложба с 15 пана, отдадени на всеки един от музикалните конгреси, ще бъде експонирана във фойето на театъра в навечерието на концерта.

“Успяхме през годините да потвърдим, че мястото на състезанието е тъкмо в Шумен. Градът заслужи думите на Владигеров, че той е неговият роден, въпреки че композиторът е роден в Цюрих”, споделя Диана Дечева, изп.директор на фондацията. Атрактивната експозиция ще гостува в Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров”-Шумен, както и в къщата-музей “Панчо Владигеров” в столицата.

В юбилейната година се приготвя и печатане на първокласен албум със фотоси и текстове за активността на Фондацията и музикалните състезания, дали старт на десетки виртуози, които в този момент популяризират България на международните подиуми. През октомври Шумен ще бъде хазаин за повторно и на интернационалния конкурс за камерно пеене “Панчо Владигеров”. От културната институция, съхранила паметта на музикалния талант, благодарят на община Шумен за неотлъчната поддръжка, както и на всички спонсори, помогнали да се осъществят музикалните събития през годините.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР