Навръх рождения ден на Васил Левски - 18 юли, от

...
Навръх рождения ден на Васил Левски - 18 юли, от
Коментари Харесай

С филм за Левски отбелязват рождението на Апостола в Мездра /снимки/

Навръх рождения ден на Васил Левски - 18 юли, от 21.30 часа на откритата сцена в Археологически комплекс “Калето “ в гр. Мездра феновете на седмото изкуство ще имат опция да видят “живия Левски”, изпълнен брилянтно от известния български артист Симеон Владов в докуметално-игралния филм на режисьора доктор Искрен Красимиров “Лъвский: Европеец в Българско”. Входът за фенове е свободен!
Сценаристи на кинолентата са Илиана Минковска и Красимир Стефанов, консултанти - проф. Пламен Митев и проф. Иван Стоянов, а дизайнът е дело на Георги Врабчев, основен живописен началник на Театрална група “ТЕМП” - Враца.
“Нашият Левски е драматичен облик, тъй като умира предаден, омерзен и хулен. За нас той е еднакъв с Иисус Христос “, споделя за кино лентата неговият режисьор доктор Красимиров.
„ Искаме да покажем на феновете, че Левски е една концепция. Той не икона, не е монумент или портрет, който стои зад гърбовете на нашите „ пишман политици “, разяснява изпълнителят на основната роля Симеон Владов. Репликите във кино лентата са истински думи на Апостола, няма нито една дума, добавена от сценаристите. Аз приказвам думи, които той има в кореспонденцията си, в писмата и в тефтерчето си “.
По думите на артиста главното обръщение на кино лентата е това, което Левски споделя пред турския съд: „ Да, нашите българи желаят свободата, само че в случай че им се предложи в къщите на тепсия! “
С прожекцията на “Лъвский: Европеец в Българско” започва взаимната самодейност на Община Мездра и на Проект “НЕзабравимата България” “Лятно кино на „ Калето “ 2020”. До края на лятото феновете ще могат да гледат гратис всички филми на доктор Искрен Красимиров и на “НЕзабравимата България”, отдадени на Христо Ботев, Иван Вазов, Райна Княгиня, Захарий Стоянов, Освобождението на България, както и два кино лентата, отдадени особено на Мездра - “Живот на кръстопът” и “Каменното богатство от Мездра”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР