Навръх християнския празник Петдесетница - на 12 юни, от 10:00

...
Навръх християнския празник Петдесетница - на 12 юни, от 10:00
Коментари Харесай

Националната астрономическа обсерватория Рожен ще има Ден на отворените врати на 12 юни

Навръх християнския празник Петдесетница - на 12 юни, от 10:00 до 16:00 часа ще се състои тазгодишният Ден на отворените порти в Националната астрономическа обсерватория " Рожен " (НАО) към Института по астрономия на Българската академия на науките (БАН). Това оповестяват от Българска академия на науките.

По традиция посетителите на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа ще преглеждат гратис оборудванията в обсерваторията, измежду които е двуметровият телескоп. През тази година ще може да се види площадката на бъдещия 1,5-метров телескоп, чието публично разкриване е планувано за края на лятото, когато той ще заеме своето място в научната стратегия на Института по астрономия.

През май в Австрия сполучливо минаха тестовeте на новото оборудване с оптична система Ричи-Кретиен, произвеждане на австрийската компания ASA Astrosysteme GmbH. Основна задача на новия телескоп ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, присъединяване в интернационалните акции за следене на дребни тела от Слънчевата система, на променливи звезди и квазари.

След издигането на фундамента и на колоната за бъдещото устройство, идва ред на наблюдателната кула с купол, с диаметър 8 метра и с височина 6 метра, в която ще се обитава напълно роботизираният, отдалечено управляем телескоп. Тя ще е наоколо до кулите на двата по-малки телескопа - това са 60-сантиментовият Касегрен и 50/70-сантиментровият Шмит. Изграждането на новия телескоп се финансира по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 година, координирана от Министерството на образованието и науката.

Денят на отворените порти дава опция за среща с дежурния екип астрономи, който ще опише за научните задания, по които се работи сега в НАО " Рожен ", както и за вероятностите пред обсерваторията.

Събитието съответствува с храмовия празник на параклиса " Света Троица ", повдигнат през 1935 година, който се намира до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.

БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР