Навръх Димитровден, празникът на българските строители, разговаряме с председателя на

...
Навръх Димитровден, празникът на българските строители, разговаряме с председателя на
Коментари Харесай

Председателят на УС на КСБ инж. Терзиев: Време е да спрем с отричането и заедно да продължим напред

Навръх Димитровден, празникът на българските строители, беседваме с ръководителя на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев. За компликациите пред сектора, за отношението на страната към този бранш, в който работят хиляди компании и са заети над 200 000 души, за фантазиите и силата на бъдем единни.

- Строителите посрещат празника в следващата сложна година. Преди дни някогашният финансов министър Асен Василев разгласи, че в бюджета има „ постна пица за пенсионерите и тлъста пържола за строителите и военно-промишления комплекс “. Видяхте ли я тази пържола, инж. Терзиев?

- Ако би трябвало да бъда почтен, не бих споделил, че съм я видял, тъй като и в първия бюджет, който от предходното държавно управление бяха създали, нямаше освен постна пица, нямаше никаква пица. В този бюджет нямаше нито стотинка за индексациите в строителството, което ни изигра неприятна смешка. А тези индексации бяха доста значими за нас. За нас е значимо освен какво ще се даде, а и по кое време ще се даде.

- Ние с вас се видяхме преди половин година, когато към този момент беше почнала войната в Украйна. Тогава Вие се оплакахте от отношението на страната, Политическа партия отчетливо водеше война с компаниите в строителството. Кой извърши уговорките си към вас?

-Да, по време на постоянното държавно управление на Политическа партия нямаше разговор, само че не мога да си изкривя душата, че откогато служебното държавно управление пристигна на власт, нещата започнаха да се случват и то съгласно поетия ангажимент. С решение на Министерски съвет беше призната методика за индексиране на договорите, тя бе обнародвана и към този момент е реалност. Работим по устав за използване. Надяваме се в най-скоро време това да излезе като решение и да стартира да се ползва.

- Преди месец КСБ направи социологическо изследване, което сподели поддръжка на хората - 85% показаха, че се отнасят с почитание към специалността на строителите, 51% - че браншът е от тежко потърпевшите от инфлацията и скока на цените на материалите, 67% - че страната би трябвало да актуализира старите цени, с цел да могат строителите да завършат публичните обекти. Чу ли страната това?

- Трябва да кажем, че сега индексацията покрива единствено повишаването на материалите. Де факто, повишаването на електрическа енергия и на горива не влиза в тази капиталова формула. Но другото, което е по-лошо е, че в някаква степен се дефинира таван на капиталовата формула, което не е добре. Ние желаеме, в случай че е 5% - да е 5%, в случай че е 20% - да е 20%, т.е. какъвто е процентът на материалите в съответната формула, да бъде идентичен за всички. Има планове, които са толкоз обратно във времето, че използването на тази капиталова формула може да докара до повишаване на строителния развой с 25-30%. И в случай че имаме единствено 15%, индексация, какво вършим?

- Има ли аспект ръководещите да осъзнаят, че страната има интерес от добре работещ строителен бранш - тъй като по този начин постъпленията от налози и такси в хазната се усилват? Според вашите секторни разбори през 2020 година създадената строителна продукция е била на стойност 23 милиарда лева, а за първото полугодие на т.г. е едвам 6,6 милиарда лева? Това е голям срив! Фалираха ли компании за този интервал?

- На всеки 3-4 месеца към 500 компании се отписват. Само за последното тримесечие имаме отписани 440-450 компании. Какво да създадат хората, като въпросните капиталови планове не потеглят, с изключение на да съкратят служащите и да разгласят банкрут или по някакъв метод да се спасят? Има случаи, в които съответни строителни компании избират да платят наказателна клауза или да стартират да се съдят със съответния вложител – било страната или дадена община, тъй като цената сега е толкоз висока, че по-добре да не работиш, в сравнение с да работиш на загуба.

- Защо се случи това? Пострадахте ли непоправимо от неприятното отношение, което имаше към вас предходното държавно управление?

- Абсолютно! Определено, да. В момента, в който завоюваха изборите и пристигнаха на власт, имахме уверението, че тези капиталови принадлежности ще станат, само че нищо не се случи. Напротив, абсурдът стана, когато одобриха бюджета и се оказа, че в него няма планувани средства за индексация.

- Не беше ли най-тежкото клеймото: „ те крадат ”? Вероятно непрестанно ви питат за това.

-Не желая да влизам в тази тематика, тъй като „ те крадат ” е доста обикновено. Ако имаш съответни обстоятелства - даваш ги и до доказване на противното нямаш право да приказваш по този начин. На мен ми омръзна да чувам, че са корумпирани строителите, докторите, служителите на реда – всички в нашата страна сме корумпирани. Извинявайте, не се приказва по този начин! Може ли и аз на следващия ден по същия метод да го кажа за тях..

- Че министрите са корумпирани?

- Не желая да го кажа, тъй като не е вярно. Можем да си приказваме каквото желаеме, само че ние сме правова страна и си има метод, по който се потвърждава тази корупция. Аз съм казвал и преди - всичко, което се строи в тази страна, е плод на всички тези „ корумпирани “ съгласно тях компании. Всичко е направено от ръцете на тези строители и в случай че управниците не създадат по този начин, че те да останат да работят в България, тези строители ще отидат в други страни, в които няма корупция, както те считат.

- Имаше една концепция на Асен Василев, до момента в който беше финансов министър - да си внесат компании извън. Внесоха ли си Политическа партия компании в строителството?

- Властта би трябвало да знае, е българските компании от дълго време са със същите индикатори и благоприятни условия като непознатите компании. Българските компании добиха опит и благоприятни условия да работят на равнището на сътрудниците си в чужбина и са конкурентни.

- Имате ли визия за какво се стовари върху вас този яд на постоянната власт? Мисля, че от този момент нещата влязоха в едно русло, от което и в този момент не можем да излезем?

- Говори се за неправомерност, само че в един строителен развой вземат участие доста хора, които го ръководят – като започнете от вложителя, който го задава, през надзорника, проектанта, строителя, и завършите с приемането от съответния държавен орган. За да се стигне до проблем, значи всички тези органи не са си свършили работата. Нашата молба е следната - който е отговорен, да го нарекат с съответното име. Това, което в този момент се прави, не е добре!

- Когато минавате по автомагистрала „ Хемус ” се вижда, че тя не се строи. Какво се случва?

- Аз ще изтъквам един министър, който си отиде, и който споделяше: „ Най-лошото строителство е незавършеното строителство ”. Това е самата истина. Всичко, което не се приключи в точния момент и не се конструира по верния метод, по-късно парите просто отиват в една яма, а това не е добре. Ако бяха малко по-далновидни и бяха форсирали нещата, половината от строителните работи щяха да се случат за половината от парите, които в този момент би трябвало да се дадат.

- Адекватен ли е този взрив на жилищното строителство?

- Щом купуват, да. Нормално е всеки да желае да си вложи парите по верния метод, да го направи допустимо най-бързо и съгласно своите благоприятни условия. Този взрив на строителството докара до две неща. Да, хората купуват повече, банките дават положителни заеми, с цел да си купиш нещо, което може би след време ще коства три пъти по-скъпо и това е добре. Но зачестиха измамите на вложители, които взимат пари и мамят, че ще работят с дадени строителни компании. Затова моля към хората - първо да ревизират кой стои против тях, какво ви предлага и кой ще го извърши. В нашия обществен указател може да видите дадена компания има ли регистрация, какъв брой служащи има, какво е построила и всеки самичък да си направи извод. Не е нужно да си дадете парите и по-късно да охкате и да търсите правата си по правосъден път.

- Миналият път, когато говорихме с вас, изразихте терзания от неналичието на работна ръка. Този развой задълбочи ли се?

- Да, и продължава да се задълбочава. Ние имаме прелестни хора, само че може би 30 000 – 40 000 български строители работят в чужбина. Фирми - също. Там нещата са подредени и то доста просто - парите се получават в точния момент и съответно и всеки желае да отиде там, не тъй като му е прелестно или желае да е надалеч от фамилията си Винаги съм казвал, че в случай че желаеме да подредим нашата страна, всеки би трябвало да си почисти своята част от къщичката. Включително и ние като строители, естествено.

- В очакване сме на ново държавно управление. Дай Боже, да се направи. Какво ще е първото, което ще поискате от него?

- Да довършим процеса на индексация, който стартира по време на служебното държавно управление. Работим по този въпрос от предходната година, от септември. Но всичко се случи в този момент за последния към месец и половина. Министър Шишков пое ангажимент да го разгласява, да мине през Министерски съвет. Остава единствено още една крачка, хайде две - да излезе устав за използване на индексацията и по-късно да се обезпечат средства за нея. Нека да е ясно - всички занемарени планове няма по какъв начин да се случат без индексация.

- Кое ви беше най-трудно в контактите с страната?

- Ще го кажа в прав текст- това, че от време на време поемат задължения, а не ги извършват. Огромна част от строителите са почтени и преми хора, хора на достойнството.

- Как ще отбележите празника?

- Ще се опитаме да създадем равносметка, ще отбележим хубавите неща, които сме постигнали и неприятните, които не сме. Ще сложим бъдещите задания пред сектора, с цел да вървим напред.

- Вие като строител, какво желаете повече да се построите? Душата ви какво мечтае да види?

- От 1979 година съм в сектора, - разбирам единствено това и единствено това върша. В тези времена мечтаех самичък да мога да вземам решение какво желая, по какъв начин го желая и по какъв начин да го направя. И в този момент не преставам да бленувам - желая да направя нещо, което никой не е правил в нашата страна. Нещо ново, красиво и хората да споделят: Ето това е! Не мога да си изкривя душата, че София пораства и става все по-красива, че България става все по-хубаво място за живеене, може би още малко ни би трябвало – да не се атакуваме и да се хванем ръка за ръка и да вървим напред. Отричането е неприятно. Един другар споделя, че не трябва да се споделя: „ Това е положително, тъй като това е зле “. Напротив, дайте да вършим единствено хубави неща, но всички да сме вътре. Стига сме се плюли и да споделяме: „ Ние сме положителни, но те са доста неприятни “. Добре де, да вземем най-хубавото и да продължим напред.
Ще ви кажа почтено - шапка му смъквам на Вежди Рашидов! Когато сподели, идете при хората, дано да ви обичат. Аз желая това - желая моите клиенти да ме обичат и това е моята съществена цел. Никога няма да видите реклама за моята компания, желая моите клиенти да ме популяризират. Когато един клиент ме викне втори, трети, пети път, значи съм ОК.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР