Навръх 87-ия рожден ден на първия Природен парк на Балканите

...
Навръх 87-ия рожден ден на първия Природен парк на Балканите
Коментари Харесай

Табели с QR код разказват защо са важни мъртвите дървета на Витоша

Навръх 87-ия рожден ден на първия Природен парк на Балканите - " Витоша ", WWF и сътрудници показаха нови табели, които приканват посетителите на парка да се срещнат с голямото значение на мъртвата дървесина за живота в гората.

Още фотоси

Табелите са направени от дърво, с огромно изображение на QR код. След като бъде сканирано то води потребителя до wwf.bg, където може да чуе през телефона си любопитна информация за смисъла на мъртвата дървесина... до момента в който се разхожда в планината.

Общо 82 ще бъдат табелите на Витоша, като първите три към този момент бяха инсталирани в региона сред местността " Златните мостове " и хижа " Момина канара ". Табели ще бъдат сложени и в други планини към София, а 10 ще заминат за Природен парк " Беласица ".

Информационните табели дават опция на посетителите на естествения парк да научат повече за смисъла от мъртвата дървесина, за какво е значима за положителното екологично положение на гората и да схванат по какъв начин тя дава местообитание и служи като храна за доста типове животни, гъби, растения.

 Снимка: Булфото

" За страдание, хората не са добре осведомени и постоянно се възмущават, когато видят паднали, сухи дървета в гората - считат, че гората умира. А в действителност точно тези дървета са доста значими за положителното положение на една горска екосистема ", разяснява Нели Дончева, основен специалист " Гори " във WWF.

Около 1/3 от типовете в българските гори се хранят, крият или даже прекарват живота си в дървесината на мъртвите дървета. Тя е витално нужна за кълвачи, синигери, сови и други птици, най-различни бозайници и огромно разнообразие от инсекти, мъхове, гъби и лишеи.

" Доскоро практиката в горските стопанства в България беше сухата и паднала дървесна маса да бъде изнасяна. Това е доста нездравословна процедура. За благополучие, към този момент стартира да се обръща внимание на смисъла на мъртвата дървесина и на това, че тя не би трябвало да бъде изнасяна. Този развой обаче е муден и сложен ", добавя Дончева.

 Снимка: Булфото

Чрез условията на FSC сертификацията също се отделя особено внимание на количеството мъртва дървесина в гората. Друг инструмент за опазването на мъртвата дървесина е отбраната на екологичната мрежа " Натура 2000 ".

В горите, попадащи в предпазените зони от екомрежата, има условия за оставане на количества мъртва дървесина, с цел да може да се подсигурява положителното протичане на естествените естествени процеси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР